8 Fantastische fietsinitiatieven in coronatijd

Actueler dan ooit: fietsen. Niemand wil stinkende steden vol autofiles. Wereldwijd zetten steden als Milaan, Rome, Brussel en Londen vol in op fietsen. Mensen rennen naar de winkels om mountainbikes, e-bikes en racefietsen aan te schaffen, omdat de sportscholen dicht zijn en ze het OV-niet in willen. Fietsen als het nieuwe wc-papier. Tot 15 kilometer kunnen kinderen best met de fiets naar school, zei premier Rutte al. Yes, we can! 

Kijk Londen eens volstromen met fietsers! Bron: www.youtube.com

1. Europese steden maken ruimte voor fietsers

Veel steden grijpen corona aan om wegen in te richten voor fietsers. Met een paar strepen op het asfalt ben je er natuurlijk niet, maar het is een hoopgevend begin. In een artikel in de Volkskrant schreef Jarl van de Ploeg dat alle wegen naar Rome leiden behalve de fietspaden. Daar wil de Italiaanse stad nu verandering in brengen. 

Steeds meer fietspaden leiden naar Rome Bron: www.youtube.com

2. Fietsersbond Nieuwegein checkt de straat

Fietsersbond Nieuwegein checkt de straten en fietspaden
Fietsersbond Nieuwegein checkt de straten en fietspaden

De Fietsersbond schreef een plan om straks als we weer naar werk en school gaan met voldoende afstand de weg op te kunnen. Afdelingen door het hele land zijn met de adviezen aan de slag gegaan. Standaard groen voor fietsers, snelheid verlagen en fietsen mogelijk maken op de rijbanen. Op de foto: Fietsersbond Nieuwegein checkt de omgeving. 

3. Enthousiaste nieuwe fietskoeriers

Thuisbezorgrestaurant De Club
Restaurant De Club bezorgt thuis met een gesponsorde fiets van Rad Powerbikes

Je favoriete boekhandel of restaurant komt deze weken bij je thuis. Vaak op de fiets. Neem boekhandel Lovink in Lochem. Na een oproep hadden ze zelfs koeriers te veel. Op de foto de fiets van restaurant De Club in Utrecht met een gul geleende fiets van Rad Power Bikes. Voorspelling: de gelegenheidsbezorgers gaan het fietsen nog missen als er straks weer gewoon aan tafel bediend kan worden en boeken weer ouderwets over de toonbank gaan 😉

4. Fietsen als het nieuwe wc-papier

Fietsverkoper in Parijs heeft het druk
In Parijs is een run op tweedehands fietsen

De fietsverkoop gaat als een speer. Er wordt al gesproken over het hamsteren van fietsen. Van Moof, bijvoorbeeld, zag de online verkoop van elektrische fietsen met 50% stijgen. In Parijs zijn de tweedehands fietsen niet aan te slepen. In Nederland profiteren vooral de verkopers van sportieve en elektrische fietsen van deze tijd.

 

5. Petitie opening IJ-tunnel voor Fietsers

Vorig jaar kon de IJ-tunnel ook open voor fietsers. Dus... Bron: www.youtube.com

Fietsersbond Amsterdam startte een petitie om de Ijtunnel open te stellen voor fietsers. Amsterdam Petitie om IJ-tunnel open te stellen voor fietser. Ed Eringa van de Fietsersbond Amsterdam zei in het Parool: ‘Deze week gaan de scholen weer beginnen en steeds meer mensen gaan weer naar hun werk. Je kan dus op je vingers natellen dat de drukte bij en op de pont weer terugkomt. Ook met mondkapjes op zullen er minder mensen op de pont kunnen dan normaal. Daarom wil ik de wethouder met de petitie op een nette manier vragen de IJtunnel open te stellen voor fietsers.’ 

6. Veilige schoolstraten

Schoolstraat gesloten voor auto's
Schoolstraat gesloten voor auto’s

Ruim baan voor de fiets rondom het schoolplein. We roepen het al jaren: breng kinderen met de fiets (of lopend) naar school. Veel veiliger en gezonder. Nu we anderhalve meter afstand moeten houden is het nog urgenter. Er zijn al meerdere gemeenten die straten rond scholen afsluiten voor auto’s. Bunnik bijvoorbeeld (Foto: Martien Das)  

7. Bloemen aan huis

Suzet van Rooij met haar bloemenbakfiets
Suzet van Rooij met haar bloemenbakfiets

Suzet van Rooij heeft een mobiele bloemenwinkel. Voor Corona stond ze ook op evenementen en ging ze bij bedrijven langs. In deze tijd bezorgt ze voornamelijk bij particulieren. Haar workshops bloemschikken heeft ze vervangen door ‘plukboxen’ met gedroogde bloemen en een stuk klei die ze als brievenbuspost verstuurd zodat mensen alsnog aan de slag kunnen. Suzet: ‘In de pluktruck breng ik losse bloemen mee, zodat mensen zelf hun favoriete bloemen bij elkaar kunnen zoeken.’

8. Ride4Corona met Hemelvaart

Fietsende thuiszorger in Oeganda
Ride4Corona

Pas bracht de Volkskrant zijn lezers in beweging met een verhaal over fietsende medicijnbezorgers in Oeganda. Joseph Kakande had het zwaar op zijn halfgare fiets en veel lezers gaven geld zodat Joseph zijn zinvolle werk nu op een fatsoenlijke fiets kan doen. Maar Joseph is niet de enige zorgverlener die smacht naar een fiets. Veel van hen moeten lopen nu het ov op zijn gat ligt. Daarom heeft de stichting COOP geregeld dat je in het Hemelvaartweekend van 21 mei je kunt laten sponsoren om te fietsen (al dan niet virtueel) voor Oeganda. #Ride4Corona

Fietsers staan op elkaar gepakt voor een stoplicht in Utrecht

6 maatregelen voor coronaproof fietsen

We gaan de komende maanden alleen maar meer fietsen. Hoe richten we dat coronaproof in? Lees meer

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.