Coronacrisis

6 maatregelen voor coronaproof fietsen

Wat moet er gebeuren?

Fietsers staan op elkaar gepakt voor een stoplicht in Utrecht

De fiets is belangrijker dan ooit. Fantastisch! Maar… hoe zorg je dat iedereen veilig en coronaproof kan fietsen? De Fietsersbond pleit onder andere voor het verlagen van de snelheid binnen de bebouwde kom.

Nu al stappen steeds meer mensen op de fiets. Treinen en bussen rijden niet. Er wordt minder auto gereden. Sportscholen zijn dicht. Mensen werken veel thuis, maar willen wel gezond blijven en een frisse neus halen. Geweldig dat iedereen de fiets (her)ontdekt, fantastisch natuurlijk als we dat ook kunnen vasthouden als de coronacrisis voorbij is, je kunt ons niet blijer maken, maarrrr… dan moeten we daar wel ruimte voor hebben! Je hebt het zelf misschien al gemerkt. Nu zijn veel fietspaden op doordeweekse dagen lekker rustig, maar bij stoplichten en op smalle fietspaden is het lastig om afstand te houden. Daarom stellen wij het volgende voor:

1. Verlaag de snelheid binnen de bebouwde kom

Fietser en voetgangers in Amsterdam

Maak ruimte voor fietsers en voetgangers in de anderhalvemetersamenleving

Zonder maatregelen komen voetgangers en fietsers in de knel. Lees meer

Verlaag de snelheid binnen de bebouwde kom tot 30 kilometer per uur of lager. Dan hebben fietsers meer keuze waar ze willen fietsen. En sta toe dat brommers, snelle en brede fietsen op de rijbaan fietsen zodat er meer ruimte is voor de gewone fietsers op het fietspad.

2. Zet verkeerslichten uit

Op veel plekken is te weinig plek voor fietsers om anderhalve meter afstand te houden als ze wachten voor het stoplicht. Dat probleem kun je oplossen door de stoplichten uit te zetten of ze fietsvriendelijk af te stellen.

3. Maak van smalle tweerichtingenfietspaden eenrichtingspaden 

Maak van smalle tweerichtingsfietspaden eenrichtingspaden als aan de overkant een ander fietspad ligt of creëer ruimte op de rijbaan door bijvoorbeeld busbanen open te stellen.

Verkeersbord Situatie gewijzigd

Hoe ziet onze mobiliteit er straks uit?

Wim Bot verkent de kansen voor een mobiliteitstransitie. Lees meer

4. Haal fietspaaltjes weg

Haal paaltjes op fietspaden weg zodat uitwijken makkelijker wordt. Dat scheelt weer heel wat ongelukken. Elk jaar raken naar schatting enkele honderden fietsers ernstig gewond door een botsing met een paaltje.

5. Meer ruimte voor fietsparkeren

Vooral op de routes naar de fietsenstallingen is het lastig om afstand te houden. Een oplossing kan zijn om meer ruimte te maken voor fietsparkeerplaatsen, bijvoorbeeld door van autoparkeerplaatsen fietsparkeerplaatsen te maken.

6. Verlaag de BTW of schaf die af

Als we inzetten op vaker en verder fietsen met zijn allen, is het belangrijk dat iedereen een goede fiets heeft. Verlaag daarom de BTW op fietsen of schaf die komende maanden helemaal af. 

Uitgebreid advies

De Fietsersbond bracht een advies uit aan het ministerie van IenW en andere overheden: Fietsen in de anderhalvemetersamenleving. Download het hieronder.

pdf ⋅ 875 KB

Fietsen in de anderhalvemetersamenleving

Download

Lees ook dit artikel in het AD: Onnodig hutjemutje wachten voor rood licht.

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.