Al 25.000 stemmen voor Fietsstad 2018

Vandaag bracht fietsend Nederland zijn 25.000ste stem uit in het grootste fietsonderzoek ooit gehouden: Fietsstad 2018. De uitkomsten van deze enquête vormen een groot deel van de gegevens voor deze verkiezing, die bepaalt welke plaats de tweejaarlijkse prijs voor fietsvriendelijke gemeenten gaat winnen.

De stemmen zijn verdeeld over de 388 Nederlandse gemeenten. Om mee te doen aan de verkiezing dienen er in kleine gemeente minimaal 50 enquêtes ingevuld te worden. 165 gemeenten zitten boven deze ondergrens en zullen straks gaan strijden om de beste plekjes in de Fietsstad top 100. Rotterdam, Utrecht en Den Haag maar ook Rijssen-Holten, waar de gemeente een speciale iPad met de enquête in het gemeentehuis plaatste, zijn goed vertegenwoordigd. Met name in kleine gemeenten zoals Renswoude, Zederik, Rozendaal en op de Waddeneilanden blijft het aantal enquêtes achter. Tot en met 31 mei kunnen alle Nederlandse fietsers hun mening geven over het fietsen in hun eigen gemeente, of een gemeente die ze goed kennen.

Meningen en feiten
Op fietsstad2018.nl kunnen fietsers 35 korte vragen invullen over het fietsklimaat in hun gemeente. De antwoorden wordt samen met objectieve data uit de Fietsersbond Routeplanner door experts verwerkt. Rond de jaarwisseling wordt dan de definitieve lijst met gemeenten gepresenteerd en weten we wie zich Fietsstad 2018 mag noemen, en welke gemeenten met de eer gaan strijken in de ranglijsten voor onder meer kleine gemeenten, grote steden en gemeenten met veel kernen.

Kans op een elektrische fiets
Om een goed beeld van het fietsen in een gemeente te krijgen is een hoge respons belangrijk. Jaap Kamminga, programmacoördinator Fietsstad “25.000 fietsers hebben hun stem al laten horen, dat is fantastisch. Op deze manier krijgen we een goed beeld van hoe het fietsen in Nederlandse gemeenten wordt beleefd. Natuurlijk blijven we iedereen uitnodigen om de enquete in te vullen, om nog meer gemeenten te kunnen helpen bij het verbeteren van hun fietsbeleid. Iedereen is een fietser, zowel enorm fanatieke veelfietsers als mensen die een paar keer per jaar fietsen. De mening van iedere fietser telt.” Alle deelnemers kans op een elektrische fiets.

Categorieën