Gedrag in het verkeer

Appverbod op fiets is goede stap, geen wondermiddel

Campagnebeelden

Een verbod op appen op de fiets zal volgens de Fietsersbond op korte termijn maar weinig bijdragen aan de verkeersveiligheid. We kennen geen bewijs dat appen onder het fietsen leidt tot hogere ongevalscijfers. Desondanks staat de Fietsersbond achter het nieuwe appverbod. De mobiele telefoon moet namelijk zoveel mogelijk uit het verkeer verdwijnen.

Per 1 juli geldt er een verbod om de telefoon vast te houden terwijl een voertuig bestuurd wordt. Dit geldt dus ook voor de fiets. Wel is het mogelijk om de telefoon in een houder op het stuur te plaatsen. Bedienen van bijvoorbeeld de navigatie is dan ook toegestaan. Overtreding levert een boete op van €95, voor kinderen tot 16 jaar wordt dit bedrag gehalveerd.

Principe

Politie op de Fiets

Boetes voor fietsers

Voor welke overtredingen kun je als fietser een bekeuring krijgen en hoeveel betaal je? Lees meer

Fietsersbond-directeur Saskia Kluit vindt het appverbod een offer dat fietsers moeten brengen om het hele verkeer veiliger te maken. “Telefoongebruik in de auto is gevaarlijker, maar het gaat om het principe. Als we jongeren leren dat de smartphone op de fiets wél mag, dan zal het nog veel lastiger zijn om dat gedrag in de auto uit te bannen, waar het écht gevaarlijk is. Het verkeer wordt veiliger als uiteindelijk helemaal niemand wordt afgeleid door zijn mobiele telefoon.”

Naast dit verbod vindt de Fietsersbond dat fabrikanten en providers van mobiele telefoons een verantwoordelijk hebben om gevaarlijk gedrag in het verkeer onmogelijk te maken. De Fietsersbond zal het verbod verder steunen door fietsers op te roepen om zich MONO te verplaatsen en hun aandacht bij het verkeer te houden.

Handhaving

Als het gaat om handhaving rekent de Fietsersbond er op dat de politie met name daar zal handhaven waar dit echt bijdraagt aan het verbeteren van de directe verkeersveiligheid, bijvoorbeeld op drukke kruisingen. Kluit: “Er zijn nu al twijfels over het handhaven van het verbod. Wij gaan ervan uit dat de politie haar tijd zo nuttig mogelijk wil besteden, dus pleiten wij voor handhaving die het verkeer echt veiliger maakt.”

Podcast over het appverbod

In de nieuwe podcast ‘De Spaak’ van de NTR en NPO Radio 1 spreekt maker Jeroen Dirks met Saskia Kluit over de nieuwe wet.

Categorieën