Bijna driekwart miljoen fiets- en e-bikes gestolen in 2021

Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) luidt de noodklok

fietsdiefstal

Het beeld rondom fiets- en e-bikediefstallen is nog slechter dan S.A.F.E. in het voorjaar van 2022 meldde. Toen gaven ze al aan dat er sprake was van 550.000 slachtoffers, maar uit de meest recente update van de Veiligheidsmonitor blijkt dat per slachtoffer soms meerdere fietsen gestolen werden. Dit resulteert in maar liefst 735.000 gestolen fietsen in 2021. In 85% van de gevallen gaat het om een niet-elektrische fiets en in 15% van de gevallen betreft het een elektrische fiets/speed pedelec.

Guus Wesselink, voorzitter a.i. van S.A.F.E.: “Dit zijn schokkende cijfers. Bijna driekwart miljoen fietsdiefstallen in een jaar tijd. Dat zijn er meer dan 2.000 per dag. We doen daarom vanuit S.A.F.E. een dringende oproep aan de fietseigenaren, ministeries, gemeenten, verzekeraars, fietsbranche, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en OM plus politie, om extra inspanningen te leveren in de preventie en bestrijding van dit uit de hand lopende fenomeen. Het is duidelijk dat we dit probleem alleen oplossen als betrokken partijen elkaar helpen. Gebeurt dit niet, dan lopen de diefstalcijfers van fietsen alleen maar verder op en blijft Nederland een walhalla voor fietsdieven, zoals RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck al eerder heeft voorspeld.”

e-bike gps tracker

Fietsdiefstal: let op je accu en display

Op steeds meer plaatsen zijn accudieven actief. Ze jatten naast accu’s ook displays. Lees meer

Tijd voor actie

Vooral jongeren zijn de klos. Dieven zijn niet alleen uit op dure fietsen, de helft van de gestolen fietsen had een waarde van minder dan 300 euro. De jaarlijkse schade van fietsdiefstal is in 2020 door S.A.F.E. op 600 miljoen euro berekend. Wesselink: “Dit zal nu alleen nog maar hoger zijn. Hiermee behoort fietsdiefstal tot de meest voorkomende vormen van vermogenscriminaliteit”.

Eind oktober is er een bijeenkomst waarbij S.A.F.E. samen met betrokkenen de toekomst van de aanpak van fiets-en e-bikediefstal gaat bespreken. De recente cijfers zijn daarbij een extra stimulans om reeds gestarte ontwikkelingen in de aanpak met dubbele energie uit te voeren. Zoals registratie van alle e-bikes en de montage van track&trace op fietsen.

diefstal fiets

Fietsdiefstal

Fietsdiefstal. Een van de grootste ergernissen van fietsers. Tips om diefstal te voorkomen Lees meer

Categorieën