Fietsdiefstal

Fietsdiefstal is een van de meest gemelde ergernissen bij de Fietsersbond. Hoe zet je je fiets goed op slot? Wat kun je nog meer doen om fietsdiefstal te voorkomen? En wat moet je doen als je fiets gestolen is?

5 tips om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt

 1. Gebruik twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt vertragend en veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik altijd een slot met ART-keur.
 2. Verbind je fiets met een slot aan de ‘vaste wereld’ (brug of fietsenrek), zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken. Als er te weinig rekken zijn, meld dat dan bij je Fietsersbondafdeling.
  Maak je fiets bovendien met frame en voorwiel vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is. Een beugelslot moet je nooit in het midden bevestigen, dieven kunnen het slot dan door te draaien open laten springen.
  Maak je slot ook hoog en flexibel vast en laat het slot niet bungelen. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.
  Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Door het hele land liggen stevig vastgelegde voorwielen waarvan de frames zijn meegenomen.
 3. Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt.
 4. Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
 5. Noteer altijd je framenummer. Het framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie.

Let bij elektrische fietsen ook goed op je accu en display!

Wil je als eerste nieuwe tips tegen fietsdiefstal ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief de Fietsflits met het laatste fietsnieuws, de beste testen en leukste fietsroutes.

Inschrijven
Hoe voorkom je diefstal van je fiets? TestKees geeft tips! Bron: youtu.be

Recente berichten