Fietsdiefstal

Fietsdiefstal is een van de meest gemelde ergernissen bij de Fietsersbond. Wat moet je doen als je fiets gestolen is? En hoe voorkom je diefstal?

Wat moet je doen als je fiets gestolen is?

multislotenfietswit
Fiets met veel sloten Beeld-auteur: Suzanne Brink

Je komt na een avondje stappen of een middagje winkelen weer op de plek waar je je fiets hebt achtergelaten, en een golf van schrik gaat door je heen: je fiets is gestolen. Je kijkt nog eens links en rechts of je je vergist in de plek, maar er is geen twijfel mogelijk: je trouwe tweewieler is weg. Wat nu?

Check of je fiets door de gemeente is weggehaald

Zeker als je fiets buiten de rekken stond, is het belangrijk om eerst te controleren of de gemeente er niet mee aan de haal gegaan is. Gemeenten hebben het recht om gevaarlijk gestalde fietsen of weesfietsen te verwijderen. Sommige gemeenten interpreteren die regels echter wel erg ruim. Op de site van je gemeente of op verlorenofgevonden.nl kun je opzoeken of je fiets misschien in een fietsendepot staat.
Dieven zetten soms fietsen een eindje verder neer. Dan wachten ze even om te bekijken of het geen lokfiets is van de politie. Het loont dus om even in de buurt te zoeken.

Fiets gestolen? Doe altijd aangifte

Als de gemeente je fiets niet heeft, dan is hij waarschijnlijk gestolen. Het is dan altijd verstandig om (online) aangifte te doen, ongeacht of je fiets verzekerd is of niet. Veel mensen laten dat tegenwoordig achterwege omdat ze daar hun fiets niet mee terugkrijgen. De Fietsersbond roept iedereen op om toch aangifte te doen. Politie en gemeente krijgen zo in ieder geval een beeld van de diefstalcijfers en waar fietsen worden gestolen, zodat preventiemaatregelen kunnen worden genomen.