slotjes

Fietsdiefstal

Jaarlijks worden er in Nederland honderdduizenden fietsen gestolen, en fietsdiefstal is dan ook een van de meest gemelde ergernissen bij de Fietsersbond. Wat moet je doen als je fiets gestolen is, en met onze vijf tips voorkom je dat je fiets gestolen wordt!

Wat moet je doen als je fiets gestolen is?

Doorgeknipt slot
Beeld-auteur: Suzanne Brink

Je komt na een avondje stappen of een middagje winkelen weer op de plek waar je je fiets hebt achtergelaten, en een golf van schrik gaat door je heen: je fiets is gestolen. Je kijkt nog eens links en rechts of je je vergist in de plek, maar er is geen twijfel mogelijk: je trouwe tweewieler is weg. Wat nu?

Check of je fiets door de gemeente is weggehaald

Zeker als je fiets buiten de rekken stond, is het belangrijk om eerst te controleren of de gemeente er niet mee aan de haal gegaan is. Gemeenten hebben het recht om gevaarlijk gestalde fietsen of weesfietsen te verwijderen. Sommige gemeenten interpreteren die regels echter wel erg ruim. Op de site van je gemeente of op verlorenofgevonden.nl kun je opzoeken of je fiets misschien in een fietsendepot staat.

poolse sleutel

Ringsloten gemakkelijk te kraken

Is je fiets weg? Je gestolen fiets kan nog terug komen. Kijk even rond in de buurt. Lees meer

Fiets gestolen? Doe altijd aangifte

Als de gemeente je fiets niet heeft, dan is hij waarschijnlijk gestolen. Het is dan altijd verstandig om (online) aangifte te doen, ongeacht of je fiets verzekerd is of niet. Veel mensen laten dat tegenwoordig achterwege omdat ze daar hun fiets niet mee terugkrijgen. De Fietsersbond roept iedereen op om toch aangifte te doen. Politie en gemeente krijgen zo in ieder geval een beeld van de diefstalcijfers en waar fietsen worden gestolen, zodat preventiemaatregelen kunnen worden genomen.

5 tips om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt

multislotenfietswit
Fiets met veel sloten Beeld-auteur: Suzanne Brink
 • Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt.
 • Gebruik twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt vertragend en veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik altijd een slot met ART-keur.
 • Zet je fiets aan de zogenoemde ‘vaste wereld’ vast (brug of fietsenrek), zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.
  • Maak je fiets bovendien met frame en voorwiel vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is. Een beugelslot moet je nooit in het midden bevestigen, dieven kunnen het slot dan door te draaien open laten springen.
  • Maak je slot ook hoog en flexibel vast en laat het slot niet bungelen. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.
  • Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Door het hele land liggen stevig vastgelegde voorwielen waarvan de frames zijn meegenomen.
 • Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
 • Koop geen gestolen fiets.
framenummer fiets

Framenummers fraudegevoelig

Uit vonnissen tegen fietsendieven blijkt dat zij systematisch gestolen fietsen omkatten. Lees meer

Gps inbouwen in fietsen

Fietsdiefstal: wat wil de Fietsersbond?

Wat kunnen overheden en bedrijven doen om fietsdiefstal te voorkomen? Lees meer