Direct naar inhoud

Column Esther van Garderen: iedereen veilig thuis

Gepubliceerd op:

We willen toch allemaal dat onze ouders en kinderen vanavond weer veilig thuis komen? Toch is dat voor fietsers in Nederland lang niet vanzelfsprekend. Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, roept op: investeer in veilige fietspaden, niet in loze beloften!

Elke week verliezen gemiddeld vijf fietsers het leven in het verkeer. Duizenden raken ernstig gewond. Vanmiddag was ik te gast bij Noud Broekhof en Meindert Schut van het programma BNR Mobility om het hierover te hebben in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid.

Nederland heeft een fantastische fietscultuur die we moeten koesteren en behouden. Want nergens ter wereld wordt zo veel gefietst als in ons land, door jong en oud. We mogen niet accepteren dat mensen door (het gevoel van) onveiligheid de fiets laten staan, of dat kinderen niet meer opstappen. De trend van stijgende cijfers van verkeersslachtoffers móet worden gekeerd. Toch draait de discussie over verkeersveiligheid nu vooral om fatbikes en de helmplicht. Belangrijk, maar laten we eerlijk zijn: dat is niet dé oplossing.

Natuurlijk moeten we voorkomen dat illegale fatbikes met snelheden van 40 kilometer per uur en meer over het fietspad scheuren. En ja, een helm kan letsel verminderen. Maar zolang onze fietspaden te smal, slecht onderhouden en gevaarlijk ingericht blijven, blijft de oorzaak van de meeste ongelukken onaangeroerd: de infrastructuur zelf faalt. Te smalle fietspaden, verraderlijke paaltjes, onoverzichtelijke kruispunten – deze veroorzaken dagelijks ongelukken. Minister Barry Madlener stelt dat de doelstelling van halvering van het aantal verkeersslachtoffers in 2030 blijft staan. Maar anders dan zijn voorgangers investeert hij 0 euro in het veiliger maken van onze fietspaden en wegen. Hoe kan het kabinet het aantal verkeersslachtoffers halveren zonder hierin te investeren? Dat is een loze belofte.

Handhaving en lagere snelheden zijn net zo cruciaal. Het gros van de fietsdoden wordt aangereden door een automobilist. Een maximumsnelheid van 30 km/u in de bebouwde kom kan jaarlijks 100 doden en 900 ernstig gewonden schelen. Waarom is dat nog geen norm? Brussel laat zien dat dit werkt: daar halveerde het aantal verkeersdoden sinds de invoering van 30 km/u. Nederland kan en móet dit ook doen.

Investeer nu!

Verkeersveiligheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde. Wij roepen de politiek op: investeer structureel in veilige fietspaden, handhaaf bestaande verkeersregels en zorg voor lagere snelheden in de bebouwde kom. Niet morgen, maar vandaag. Want we willen toch allemaal dat onze ouders en kinderen veilig thuis komen? Er ligt 290 miljoen euro op de plank te verstoffen vanwege uitgestelde projecten door stikstof. Wij weten wel hoe dat nuttig besteed kan worden!

Ingesloten inhoud van Spotify overslaan
Bekijk op Spotify
Ingesloten inhoud van Spotify overgeslagen.
  • Maak fietsen veiliger voor iedereen – word lid van de Fietsersbond!

    Elke dag werken wij samen met onze vrijwilligers aan betere en veiligere fietspaden, veilige kruispunten en meer ruimte voor fietsers in jouw omgeving. Jouw steun maakt dit mogelijk. Word lid en help ons de fietservaring in Nederland te verbeteren. Samen fietsen we vooruit!

Lees meer over verkeersveiligheid

Deel deze pagina