De week van de Rechtvaardige Straat

De straat is voor iedereen

Actiebeeld van de Week van de Rechtvaardige Straat met een levendig plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten

Komende week is de week van de Rechtvaardige Straat (van 8 tot 12 april). Sinds auto’s van de lopende band komen, lijkt de straat nog maar één doel te vervullen: maximale efficiëntie en gebruik door de auto. Dat kan beter en moet anders.

Tijdens deze eerste editie van de Week van de Rechtvaardige Straat, van 8 tot 12 april, willen we met kleine en grote acties aan de slag om overal in Nederland het gesprek over de openbare ruimte te kantelen. Nu praten we veel over parkeren, rijstroken en functieprofielen. Het doel van de Rechtvaardige Straat is om tot nieuwe ideeën te komen.

Als Fietsersbond leveren we een bijdrage door op woensdag 10 april een grote petitie voor meer fietsveiligheid te lanceren en via ons project Veilige en Beweegvriendelijke Schoolomgevingen. Een veilige en beweegvriendelijke schoolomgeving maakt het mogelijk dat kinderen vaker, veiliger en prettiger naar school fietsen. We stimuleren scholen en gemeenten om de schoolomgeving te verbeteren.

Herover de openbare ruimte

Zie jij door de auto’s de straat niet meer? Teken het manifest ‘De rechtvaardige straat’ om er weer een ruimte van te maken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kinderen veilig kunnen spelen en iedereen zijn gang kan gaan.

Teken het manifest

Je kunt eenvoudig meedoen door een actie te kiezen en deze alleen, met je familie, je straat of je school uit te voeren. Op de website van derechtvaardigestraat.nl vind je, naast het achterliggende manifest, in de kalender allerlei activiteiten die je laagdrempelig en makkelijk op kan zetten in je buurt. Zo lever je een bijdrage aan het leefbaarder en prettiger maken van je eigen straat, schoolplein of buurtpleintje. Een greep uit de leuke projecten:

  • Maandag 8 april: NK Tegelwippen 2024
  • Dinsdag 9 april: Gele truiendag om naar school te fietsen (maak je zichtbaar)
  • Woensdag 10 april: Geen band op de rand (dicht een rijmpje voor de stoepparkeerders)
  • Donderdag 11 april: BOSS in je eigen straat (met actieborden)
  • Vrijdag 12 april: Uitreiking van de meest (on)rechtvaardige straat van Nederland
Actiebeeld van de Week van de Rechtvaardige Straat met een weg in de stad die vol staat met auto's
Drukte in Utrecht

Marco te Brömmelstroet: “De fiets omarmen als oplossing in plaats van probleem”

De tweede van tien koplopers op het gebied van mobiliteit over de toekomst van de fiets. Lees meer

De Fietsersbond is een van de kernpartners van dit initiatief van Marco te Brömmelstroet en zijn Lab of Thought. Zoals hij samen met Thalia Verkade treffend documenteerde in het boek “Het Recht van de Snelste” moeten we het gesprek over de openbare ruimte echt fundamenteel anders gaan voeren.

Volgende week publiceert het CBS de jaarlijkse statistieken over dodelijke ongevallen in het verkeer. Dan laait ieder jaar al snel de discussie op over fietshelmen, extra rijstroken en meer vangrails. In plaats van dat we het hebben over meer ruimte om te spelen, om een gesprek te voeren en om wat meer te onthaasten.

marktstraat_denhaag

Hoe ons verkeer steeds asocialer werd

Wim Bot bespreekt 'Het recht van de snelste' van Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet. Lees meer

Wil jij ook meer rechtvaardigheid en veiligheid in jouw straat?

De straat is er voor iedereen, óók voor jou als fietser. De Fietsersbond strijdt voor veiligere en rechtvaardige straten en is daarom kernpartner van De Rechtvaardige Straat. Dit initiatief wakkert met kleine en grote acties door heel Nederland het gesprek over de openbare ruimte aan.

Sluit je aan bij de Fietsersbond

Categorieën