Coronavirus

Dit moet je weten als je nu gaat fietsen

Fietsstad 26612 _1

Fietsen is en blijft een gezonde manier van je verplaatsen, ook nu het coronavirus het dagelijks leven bemoeilijkt. Om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen zijn er wel enkele aandachtspunten en we beantwoorden de belangrijkste vragen.

Laatste update: 13 mei 2020

Is het verstandig om te gaan fietsen?

Ja, bewegen is goed. Het maakt je lichaam gezond, sterk en weerbaar. Gebruik de fiets bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen of om je kinderen naar school te brengen.  Ook een rondje fietsen om je zinnen te verzetten is toegestaan. Wij adviseren om daarvoor rustige momenten te kiezen, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of later op de avond. Zorg dan wel voor goede verlichting. Het blijft natuurlijk heel belangrijk om de adviezen van het RIVM op te volgen: blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt, beperk sociale contacten, vermijd drukte en hoest of nies in de elleboog.

Kan ik naar mijn werk fietsen?

De fiets is op dit moment een geschikt vervoermiddel voor mensen die een cruciaal beroep hebben en op fietsafstand van hun werk wonen. Het advies voor mensen in andere beroepen is om zoveel mogelijk thuis te werken. Kun je dat niet, dan valt de fiets te verkiezen boven het openbaar vervoer.

Wat zijn jullie tips als ik nu ga fietsen?

Houd zoveel mogelijk afstand, zowel in de lengte als in de breedte. Vermijd drukke routes en smalle tweerichtingsfietspaden als het kan en pas je fietsgedrag aan om te voorkomen dat je dichtbij anderen komt. Kijk goed uit en neem geen onnodig risico, de medische zorg heeft het al druk genoeg. Maak je neus niet leeg op straat maar snuit je neus in een papieren zakdoek en gooi die zo snel mogelijk in een prullenbak.

Hoe houd ik voldoende afstand?

Zoals gezegd is voldoende afstand houden best ingewikkeld, zeker als de wegen smal zijn. Blijf op ruime afstand van je voorligger fietsen. Anderhalve meter is daar echt een minimum, hoe meer meters er tussen zitten hoe beter. Goed rechts op de weg blijven fietsen vergemakkelijkt het afstand houden als er tegenliggers tegemoetkomen. Als je moet inhalen, haal dan ruim in, ook bij wandelaars. Gebruik je bel om het inhalen aan te kondigen en begin ruim op tijd. Als je op een fietsstrook rijdt, dan ben je niet verplicht om daarop te blijven. Je moet wel rechts houden en dus op de fietsstrook rijden als die vrij is. Maar inhalen mag gewoon via de rijbaan. Je kunt iemand die op een fietsstrook rijdt dus met 1,5m afstand via de rijbaan inhalen. Je mag ook via de rijbaan inhalen als de fietsstrook voorzien is van een doorgetrokken streep. De streep is er alleen om te zorgen dat auto’s de fietsstrook niet gebruiken.

Mag je in een groep fietsen?

Fietsen in een groep is niet toegestaan. Doe dit dan ook absoluut niet. Met gezinsleden fietsen kan wel, maar wees wel extra waakzaam. Je raakt snel afgeleid en vergeet dan misschien afstand te houden tot anderen. Fiets achter elkaar, zodat je andere weggebruikers maximaal de ruimte geeft.

Wat moet ik doen als het druk is bij het verkeerslicht?

Wacht bij een verkeerslicht ruim achter elkaar in plaats van naast elkaar. Was na het fietsen goed je handen, zeker als je bijvoorbeeld knoppen van verkeersregelinstallaties hebt aangeraakt. Vaak kun je deze knoppen ook met je elleboog bedienen. Handschoenen aantrekken kan ook, maar kijk dan uit met het aanraken van je gezicht tijdens je fietsrit. Gebruik het verkeerslicht om afstand op te bouwen tussen jou en een voorligger. Wacht enkele seconden en laat je voorliggers rustig wegrijden, zodat er voldoende afstand tussen jullie zit.

Hoe kies ik een fietsroute?

Kies een route die je goed kent en waarvan je goed kunt inschatten dat hij niet te druk is. Blijf bij voorkeur in je eigen buurt. Wil je toch een andere route, kijk dan eens in onze Fietsersbond Routeplanner en kies dan voor autoluwe, recreatieve of natuurroute. Die routes zijn waarschijnlijk minder druk. Let wel op drukke punten en wees flexibel in je route, zodat je drukte kunt ontwijken. Pas op met in het grensgebied fietsen. De regels in Duitsland en België zijn anders. Je riskeert boetes als je zonder geldige reden een ander land in fietst.

Kan ik mijn fiets nog laten repareren?

Ja. De meeste fietsenwinkels zijn gewoon open en blijven dat zolang de winkels open blijven. Sommige fietsenwinkels bieden zelfs voorrang aan mensen in cruciale beroepen. We raden je zelfs aan om je fiets in goede conditie te houden om zo ongelukken te voorkomen. Mochten er winkels gedwongen moeten sluiten, dan wil de Fietsersbond dat fietsenwinkels open moeten kunnen blijven voor reparaties en het aanschaffen van fietsen door mensen in cruciale beroepen.

Andere bronnen

De informatie op deze pagina proberen we zo actueel mogelijk te houden. Voor meer informatie kun je terecht op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM.

Voor specifieke informatie voor sportieve fietsers kun je terecht bij onze collega-fietsbonden KNWU en NTFU. Heb je aanvullende vragen? Stuur die dan naar info@fietsersbond.nl. We proberen ze zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Categorieën