Tekstschrijver Els Meijers dacht dat ze nooit van haar leven een e-bike zou kopen. Toen werd ze ziek.
Mijn man en ik zouden de laatste twee mensen op aarde zijn met een fiets zoals een fiets bedoeld is: frame, stuur, wielen en trappers – zonder accu. Terwijl in de afgelopen jaren steeds meer mensen om ons heen een e-bike aanschaften, werden wij steeds stelliger in ons voornemen om tot in lengte van dagen ‘analoog te blijven fietsen. We voelden allebei aversie. De e-bike is de nagel aan je doodskist als je toch al te weinig beweegt. En van het kapitaal dat zo’n ding kost, kun je ook een heleboel andere dingen doen.
Ook last van e-bikeschaamte? Deel je verhaal met ons: [email protected]
‘Je leven lijden’
Aan mijn aversie ligt ongetwijfeld mijn Bijbelse opvoeding ten grondslag. Ik heb lang gedacht dat ‘je leven leiden’ met een lange ‘ij’ was. Het leven mag nooit te comfortabel worden. Als je tussen een makkelijke en moeilijke weg kunt kiezen, siert het je als je voor optie 2 gaat. En geld smijt je niet over de balk. Hoe is de aanschaf van een e-bike met dit alles te rijmen?
‘Ik had altijd mijn borstkankerverhaal om me in te dekken’
Lenen
En toch staat er nu een e-bike in onze achtertuin. Een hele dure, met toeters en bellen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Om überhaupt voor een e-bike in aanmerking te komen, moest ik van mezelf eerst door een diep dal. Er was borstkanker nodig om me op de elektrische fiets te krijgen. Toen ik na de chemotherapie en bestralingen – inmiddels alweer twee jaar geleden – stevig genoeg op mijn benen stond om er weer op uit te trekken, merkte ik dat ik op de fiets amper vooruit kwam. Ik kreeg de e-bike van mijn schoonmoeder te leen. Dat vond ik voor mezelf moreel te rechtvaardigen: lenen is nog iets anders dan kopen, en ik behoorde nu tot de groep kreupelen die baat hebben bij trapondersteuning. Zolang ik nog kaal was, zou dit voor iedereen duidelijk zijn. Mensen zouden denken: wat zorgt die arme meid toch goed voor zichzelf.

Ducttape
Toch bleef de e-bikeschaamte aanhouden als ik op mijn e-bike stapte. Als ik een andere fietser wilde inhalen, schakelde ik terug en ging ik expres heel hard meetrappen, om maar niet de indruk te wekken dat het allemaal vanzelf ging. Ik heb ducttape over de merknaam geplakt om te camoufleren dat het om een e-bike ging. En als mensen belangstelling toonden in de fiets had ik altijd mijn borstkankerverhaal paraat om me in te dekken. De e-bike was maar tijdelijk; dat moest duidelijk zijn.
Maar hoe stel je voor jezelf het moment vast waarop je weer fit genoeg bent voor een normale, echte fiets? Dat moment bleef ik voor me uit schuiven. Ik was inmiddels verslaafd geraakt aan het comfort van fietsen zonder zweten.
Dus ja, mijn man en ik hebben nu allebei een e-bike. Ik ben ook nog nooit afkeurend nagekeken, aangesproken of uitgelachen als ik erop door de stad fiets. Ik probeer de e-bike nu te zien als een slimme investering, een praktisch cadeau. Ik kom sneller en comfortabeler van A naar B, laat vaker de auto staan en geniet van de wind die door mijn haren waait. Al is die schaamte nooit ver weg.
Fietsers in het zonnetje gezet
We vieren met 50 portretten dat we in een fietsland leven met miljoenen gelukkige fietsers, ieder met eigen fietsdromen en herinneringen. Neem onze vrijwilligers. In de loop van de 50 jaar hebben tienduizenden mensen bijgedragen aan de veiligheid en het plezier van fietsen door heel Nederland. Op dit moment zijn 1.500 mensen voor jou aan de slag. Ze geven fietsles of voeren actie in hun gemeente voor veilige kruisingen. Zij leggen de vinger op de zere plekken zodat jij zorgeloos naar je werk of school kunt.
-
‘Het is altijd onzeker of je je bestemming bereikt’
Jake Ertan, lid van Iedereen Mobiel, zet zich in voor mensen die op een aangepaste fiets rijden.
-
‘Als je nooit iets probeert, komt er ook geen oplossing’
Sabien Bouwmeester voert actie voor een autovrije kade in Deventer.
-
‘Optimisme is essentieel om iets te bereiken’
Vrijwilliger Marc strijdt voor behoud van de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Kinderen over hun schoolomgeving: wat kan beter? Kinderen over hun schoolomgeving: wat kan beter?
Met de Challengesbox kunnen kinderen zelf aan de slag om hun buurt veiliger en leuker te maken. Gewoon, door goed te kijken en slimme ideeën te delen.
Gepubliceerd op: -
Purmerend of Venetië? Purmerend of Venetië?
De auto past niet in de stad. Maar hoe komen we er weer vanaf? Schaf de parkeernorm af, zegt planoloog Martin van der Maas in het stadsessay De auto en de stad.
Gepubliceerd op: -
Maak 30 km/u de standaard binnen de bebouwde kom Maak 30 km/u de standaard binnen de bebouwde kom
De Fietsersbond pleit voor het invoeren van 30 km/u als nieuwe norm binnen de bebouwde kom. De nieuwe cijfers van CBS laten de urgentie zien.
Gepubliceerd op: