Fatbikeverkoper teruggefloten

Een fatbike in het park

De Reclame Code Commissie heeft een aanbieder van fatbikes op de vingers getikt vanwege misleidende teksten op de website. Fast Furious Scooters dient te stoppen met het aanprijzen van opgevoerde fatbikes door te suggereren dat je daarmee de openbare weg op mag.

Op de website van Fast Furious Scooters staat dat het in Nederland is toegestaan om je fatbike op te voeren ‘onder een aantal voorwaarden’. Hoewel het bedrijf benadrukt dat het belangrijk is om je aan de lokale wetgeving en verkeersregels te houden, verzuimt het te melden wat dat precies inhoudt. Bijvoorbeeld dat je na het opvoeren van een fatbike een typegoedkeuring moet verkrijgen. Zoals de indiener van de klacht aangeeft, zal geen enkele particulier dat doen.

De Reclame Code Commissie stelt de klager in het gelijk. Volgens de voorzitter is de informatie op de website niet louter informatief van aard, maar aanprijzend bedoeld. Met uitingen die wijzen op de voordelen van het opvoeren van elektrische fatbikes en het gebruik van een gashendel, wordt de indruk gewekt dat je er na het opvoeren eenvoudig mee op pad kan. De gemiddelde consument wordt zo op het verkeerde been gezet. De algemene verwijzing naar de website van de Rijksoverheid neemt deze indruk onvoldoende weg.

Een fatbike in het park

Fatbikes: van speels tot spelbreker

De fatbike terroriseert het verkeer, de Fietsersbond pleit voor strengere normen. Lees meer

Kom jij ook misleidende reclames tegen voor het opvoeren van fatbikes? Dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Kijk hier hoe dat werkt.

Categorieën