Goed nieuws voor mensen die hun fiets mee op vakantie nemen. Brussel en München worden vanaf 15 december bereikbaarder. Maar nieuwe intercity’s met twaalf of zestien fietsplekken, afhankelijk van de lengte, rijden ook door Nederland.
De nieuwe intercity’s
Steeds meer intercity’s worden vervangen door ICNG-treinstellen. Die rijden niet alleen naar München of Brussel, maar ook steeds vaker door Nederland. In die treinen is plek voor twaalf tot zestien fietsplekken, afhankelijk van de lengte van de trein.
Hallo Brussel!
Vanaf 15 december 2024 in de dienstregeling: de nieuwe Eurocity Direct naar Brussel. Deze rijdt ieder uur vanaf Lelystad, Almere Buiten, Almere Centrum, Amsterdam Zuid, Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen-Centraal naar Brussel-Zuid. En lekker snel: in iets meer dan twee uur ben je van Amsterdam in Brussel. Dat is meer dan drie kwartier sneller dan de huidig trein! Maar het beste nieuws voor fietsreizigers is dat deze Eurocity Direct twaalf fietsplaatsen heeft. In de huidige treinen naar Brussel zijn dat er vier, soms acht.
Vanaf 15 december 2024 gaat er ook een gewone Eurocity rijden. Ieder uur van Rotterdam Centraal naar Brussel-Zuid. Deze trein stopt een stuk vaker en is ook aanzienlijk minder snel. Een nadeel is dat deze trein slechts twee fietsplaatsen heeft.
Voor de treinen moet je een fietskaartje kopen. De prijs is afhankelijk van de afstand. Het fietskaartje koop je bij NS-International:
- Online via de website van NS-International (let op: hier koop je alleen het fietskaartje)
- Bij de buitenlandbalie in de volgende stations:
Amsterdam Centraal
Rotterdam Centraal
Utrecht Centraal
Arnhem Centraal
Schiphol - Telefonisch via 030 – 23 00 023
- Online bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS
NB: In de zomermaanden moet je wel een fietsplaats reserveren!
Fiets mee in directe trein Amsterdam – München
Vanaf 15 december 2024 kan de fiets ook mee in de directe ICE van Amsterdam naar München. Deze trein stopt ook te: Utrecht Centraal en Arnhem Centraal in Nederland en in Duitsland o.a. in Mannheim, Stuttgart en Augsburg. Er zijn 8 fietsplaatsen in deze trein en reserveren voor de fiets is verplicht. Je krijgt een zitplaats vlakbij jouw fiets. De fietsplaatsen zijn bij een van de koppen van trein: aan de kant van de tweede klasse.
De trein vertrekt vanaf Amsterdam Centraal om 8:32 uur en komt aan op München Hbf om 15:27 uur. In München heb je leuke aansluitingen naar diverse stations in Oostenrijk.
N.B: Zorg ervoor dat je tijdig reserveert voor het hoogseizoen. Dit geldt ook voor vrijdag, zaterdag en zondag in het voorseizoen.
-
Fiets in de trein
Alles over hoe je je fiets kunt meenemen in de trein in Nederland en het buitenland.
Een lijst met artikelen
-
Marijke: ‘We werden opgepakt en in de cel gezet’ Marijke: ‘We werden opgepakt en in de cel gezet’
Dat ze bij haar eerste protestactie meteen even in een cel belandde, weerhield Marijke Duyvendak (68) er niet van zich voor de fiets, en tegen auto’s, in te zetten. ‘Fietsers moeten altijd voorrang krijgen.’
Gepubliceerd op: -
Teun: ‘Ik zat een jaar zonder fiets, verschrikkelijk’ Teun: ‘Ik zat een jaar zonder fiets, verschrikkelijk’
Teun van der Steeg (81) is net als zijn vrouw altijd al een enthousiaste fietser geweest. ‘Zonder fiets zou mijn wereld maar klein zijn’, zegt hij. ‘En fietsen is het leukst als je het samen doet.’
Gepubliceerd op: -
Marli: ‘Mijn fiets is een vriend’ Marli: ‘Mijn fiets is een vriend’
Marli Huijer (69) is filosoof en was Denker des Vaderlands van 2015 tot 2017. Ze is al bijna vijftig jaar lid van de Fietsersbond en sinds een jaar periodiek schenker.
Gepubliceerd op: