Fietsen in de hitte? Goed idee of niet?

Is het verstandig om te fietsen in de hitte bij temperaturen boven de dertig graden? TestKees zegt: JA, mits.

Het goede nieuws is dat fietsen in de hitte verrassend goed gaat. Bij 20 kilometer per uur is de rijwind al windkracht 4, een natuurlijk ventilatoreffect waardoor het zweet snel verdampt. Dus eigenlijk moet je bij hitte juist gaan fietsen om af te koelen.

Maarrr...

Man fietst langs de kade in Antwerpen

Fietsen in de hitte is ook verraderlijk. Doordat zweet zo goed verdampt, heb je niet door dat je veel vocht verliest. Dus je moet extra veel drinken. Meer drinken dan een liter per uur heeft overigens geen zin, want dat neemt je lichaam niet op. Tip: leg de bidon van tevoren in het vriesvak. Lekker koel!

En...

Een tweede verraderlijk punt is dat je makkelijk lang in de zon kunt zijn met de fiets omdat je het niet warm krijgt. Smeer je dus goed in met zonnebrand en draag beschermende kleren, een petje of hoedje + zonnebril.

Kies een goede route

Zoek een route door een schaduwrijk bos en let op dat je niet te veel verkeerslichten tegenkomt, want in de brandende zon wachten tot het licht op groen springt is een crime. (Idee: naast het slimme verkeerslicht met regensensor waar fietsers langer groen krijgen als het regent, een verkeerslicht met zonnesensor!)

Nog meer tips?

fietsen in de zomer
Beeld-auteur: Jessica de Korte

Hoe pak jij het aan? Welke kleding draag je? Let je op de kleur van je kleding? Welk materiaal is het beste? Kun je goed tegen de hitte? Of pas je je gedrag aan door bijvoorbeeld alleen voor twaalven en na vijven te fietsen? Is de hitte je weleens te veel geworden? We horen al jouw waardevolle tips graag. Mail ze naar [email protected] of deel ze op ons Forum. Dank alvast namens je medefietsers 😉

Illustratie van slim verkeerslicht

6 Leuke en slimme verkeerslichten

Er komen steeds meer slimme verkeerslichten Lees meer

Categorieën

keesbakker

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.