Fietsen tijdens OV-staking

Plan je route met de Fietsrouteplanner

fietsrouteplanner

Vanwege stakingen rijdt het OV morgen niet. Maar op de fiets kun je overal komen. Met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond kun je de beste route uitstippelen naar school, werk en winkel. Of waar je ook maar naartoe wilt.

Na een ov-staking in Parijs in de jaren negentig herontdekten de Fransen de fiets. En ze kwamen er toen ook achter dat de fietsinfrastructuur veel te wensen overliet. Nederland is gezegend met het beste fietspadennetwerk ter wereld. Als het OV staakt, kun je gewoon vrijwel overal per fiets komen.

Fietsrouteplanner

De Fietsrouteplanner is voor en door fietsers gemaakt. Honderden vrijwilligers hebben allerlei gegevens ingevoerd over paden, doorsteekjes, pontjes, verkeerslichten, soorten verharding en nog veel meer. Het doel: de beste routes voor fietsers. En altijd up to date. Ook tijdens de staking. Op 28 mei zullen veerdiensten over het Noordzeekanaal niet varen. De gemeente Amsterdam zet de IJtunnel open voor fietsers. Die verbinding staat dan ook in de planner. Veren die niet varen, zijn morgen uit de planner gehaald.

Bron: twitter.com

Makkelijk doorfietsen

De planner biedt allerlei soorten routes. De standaard is Makkelijk doorfietsen. Met ‘makkelijk doorfietsen’  bedoelen we dat deze route zo veel mogelijk over fietspaden gaat die langs doorgaande wegen lopen en langs hoofdfietsroutes. Ook vermijdt de route verkeerslichten als er een goed alternatief is. Routes van dit type zijn daardoor niet de kortste maar toch relatief snel, je kunt ze makkelijk volgen en de routebeschrijving is relatief eenvoudig. Andere opties zijn: kortste route, een racefietsroute, Autoluwe route. Het nieuwste is fietsbewust. De route probeert steile hellingen te ontwijken en gaat liever langs een verkeerslicht dan over een rotonde. Verder een voorkeur voor asfalt boven andere typen verharding.

testkees_mg_2908-edit_pietercrucq.jpg

10 tips om sneller te fietsen

Sneller fietsen is niet alleen leuk voor de racefietser in een strak truitje. Lees meer

Categorieën

Michiel Slütter, crossmdia

Michiel Slütter

Hoofdredacteur

De fiets is zo vanzelfsprekend dat bijna vergeten wordt hoe bijzonder het is dat er zoveel wordt gefietst. Ik doe verslag van alles wat met fietsen en onze fietscultuur te maken heeft. Voor de Fietsersbond ben ik als hoofdredacteur crossmedia eindverantwoordelijk voor fietsersbond.nl en ons magazine de Vogelvrije Fietser. Daarnaast freelance content creator en journalist.