header-handbike

Fietsen in cijfers

Er wordt in Nederland veel gefietst. In geen enkel ander land met een vergelijkbaar welvaart-niveau wordt zoveel gefietst. Op deze pagina verzamelen we de meest opvallende, interessante en recente cijfers op het gebied van fietsen.

Hoeveel wordt er in Nederland gefietst?

In totaal fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. Daarmee is de fiets goed voor bijna een kwart van onze verplaatsingen.

Meer weten?
Via CBS Statline kun je alle tabellen van het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) raadplegen. (Via het trefwoord Mobiliteit van personen)

Wat zijn de drukste fietspaden?

Smakkelaarsveld
Een wirwar van fietsers rijden bij het Smakkelaarsveld in Utrecht. Het punt is een van de drukste fietsroutes van Nederland, duizenden fietsers passeren de kruisingen. Beeld-auteur: Bas de Meijer

De drukste fietspaden van Nederland vind je in Utrecht, en liggen allemaal in het centrum van die stad.

  1. Smakkelaarsveld, Utrecht
  2. Vredenburg, Utrecht
  3. Jaarbeursplein, Utrecht
  4. De Ruiterkade, Amsterdam
  5. Weesperzijde, Amsterdam
  6. Grote Markt, Groningen
  7. Van Diemerbroeckstraat, Nijmegen

Meer weten?
Deze gegevens komen uit de resultaten van de Nationale Fiets Telweek, die in 2015, 2016 en 2017 werd gehouden, onder meer met steun van de Fietsersbond.

Hoe snel fietst een fietser gemiddeld?

mh_groningen_91471
Groningen, Folkingestraat Beeld-auteur: Maarten Hartman

De gemiddelde snelheid van fietsers in de Nationale Fiets Telweek lag in 2016 op 15,8 kilometer per uur. In de grote steden wordt langzamer gefietst dan daarbuiten, vooral in Amsterdam (14,4 km/h) en Utrecht (14,7 km/h). Er zijn ook verschillen per provincie. In Fryslân fietsen mensen met 15,1 km/h het langzaamst, in Zeeland met 16,6 km/h het snelst.

Meer weten?
Deze gegevens komen uit de resultaten van de Nationale Fiets Telweek, die in 2015, 2016 en 2017 werd gehouden, onder meer met steun van de Fietsersbond.

Hoeveel fietsongelukken gebeuren er jaarlijks?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Niet alle ongelukken worden namelijk geregistreerd. We weten dat er in 2015 185 fietsers overleden bij een ongeval. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte in dat jaar wordt door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid geschat op zo’n 10.000, de helft van het totaal aantal verkeersgewonden.

Meer weten?
De SWOV houdt factsheets bij over verkeersdoden en verkeersgewonden.

Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?

MH-groningen-92921
Beeld-auteur: Maarten Hartman

Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld. 1,8 miljoen van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund. Het aantal speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) ligt iets boven de 14.000.

Meer weten? 

BOVAG en RAI publiceren jaarlijks in oktober de uitgave Mobiliteit in Cijfers.

Hoeveel kilometer fietspad is er in Nederland?

Nederland heeft 37.000 kilometer fietspad. Dat is meer dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond uit 2009 en veel meer dan het laatste cijfer, 17.000 kilometer van het CBS uit 1996. Het aantal kilometer wegen met fietsstroken bedraagt 4.700 kilometer, gelijk aan de eerdere schatting. De nieuwe cijfers komen uit de Fietsersbond Routeplanner die landelijk dekkend geworden is en waar elk fietspad in staat. Daarmee beschikt de Fietsersbond over betrouwbare informatie voor alle provincies.

gestolen fiets inladen

Feiten en cijfers over fietsdiefstal

Precies aangeven hoeveel fietsen jaarlijks gestolen worden is lastig. Lees meer