Sportief dagelijks fietsen in Rotterdam

Fietsen in cijfers

Er wordt in Nederland veel gefietst. In geen enkel ander land met een vergelijkbaar welvaart-niveau wordt zoveel gefietst. Op deze pagina verzamelen we de meest opvallende, interessante en recente cijfers op het gebied van fietsen.

Hoeveel wordt er in Nederland gefietst?

In totaal fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. Daarmee is de fiets goed voor bijna een kwart van onze verplaatsingen.

Meer weten?
Via CBS Statline kun je alle tabellen van het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) raadplegen. (Via het trefwoord Mobiliteit van personen)

Wat zijn de drukste fietspaden?

Smakkelaarsveld
Een wirwar van fietsers rijden bij het Smakkelaarsveld in Utrecht. Het punt is een van de drukste fietsroutes van Nederland, duizenden fietsers passeren de kruisingen. Beeld:

De drukste fietspaden van Nederland vind je in Utrecht, en liggen allemaal in het centrum van die stad.

  1. Smakkelaarsveld, Utrecht
  2. Vredenburg, Utrecht
  3. Jaarbeursplein, Utrecht
  4. De Ruiterkade, Amsterdam
  5. Weesperzijde, Amsterdam
  6. Grote Markt, Groningen
  7. Van Diemerbroeckstraat, Nijmegen

Meer weten?
Deze gegevens komen uit de resultaten van de Nationale Fiets Telweek 2016, die de Fietsersbond ieder jaar met zijn partners houdt. De resultaten van 2015 zijn al openbaar.

Hoe snel fietst een fietser gemiddeld?

mh_groningen_91471
Nederland, Groningen,21-11-2013. Foto Maarten Hartman. Fietsstad Groningen. Folkingstraat. Nauw winkelstraatje en hoofdroute naar het station, verboden voor auto’s Beeld:

De gemiddelde snelheid van fietsers in de Nationale Fiets Telweek lag in 2016 op 15,8 kilometer per uur. In de grote steden wordt langzamer gefietst dan daarbuiten, vooral in Amsterdam (14,4 km/h) en Utrecht (14,7 km/h). Er zijn ook verschillen per provincie. In Fryslân fietsen mensen met 15,1 km/h het langzaamst, in Zeeland met 16,6 km/h het snelst.

Meer weten?
Deze gegevens komen uit de resultaten van de Nationale Fiets Telweek 2016, die de Fietsersbond ieder jaar met zijn partners houdt. De resultaten van 2015 zijn al openbaar.

Hoeveel fietsongelukken gebeuren er jaarlijks?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Niet alle ongelukken worden namelijk geregistreerd. We weten dat er in 2015 185 fietsers overleden bij een ongeval. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte in dat jaar wordt door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid geschat op zo’n 10.000, de helft van het totaal aantal verkeersgewonden.

Meer weten?
De SWOV houdt factsheets bij over verkeersdoden en verkeersgewonden.

Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?

MH-groningen-92921
Beeld:

Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,5 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld. 1,3 miljoen van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund. Het aantal speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) ligt rond de 8000.

Samen fietsen we beter!

Word lid