Fietsverlichting altijd AAN in het donker

Actie Fietsersbond

Vandaag start de campagne Fietsverlichting ‘Aan in het donker’. De dagen worden korter en dat maakt goede verlichting in het verkeer nog belangrijker. Goede verlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20%. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren vaak niet met goede verlichting fietsen.

De campagne wordt gevoerd in samenwerking met provincies, ANWB, TeamAlert, Fietsersbond, Nationale Politie, RAI Vereniging, Bovag en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij ondernemen de komende weken verschillende activiteiten.

Zo is de ANWB aanwezig op scholen en introduceert VVN een landelijke teldag (hoeveel mensen rijden met de juiste verlichting?). TeamAlert werkt met influencers op social media, maar is ook met jongerenvoorlichters de straat opgegaan om jongeren te spreken over goede verlichting. De provincie Utrecht heeft een spel laten ontwikkelen met VR-brillen.

Fiets jij graag in het donker?

Om een beter beeld van de ervaringen en uitdagingen rondom fietsen in het donker te krijgen neemt het Fietsersbond initiatief met een kort onderzoek over het thema. We vragen alle fietsers in Nederland om hun ervaring te delen via deze korte vragenlijst (5 minuten).

Geef jouw mening

Kom veilig thuis

ANWB, VVN en TeamAlert hebben met een kleinschalige enquête onderzocht hoe het fietsverlichtingsgebruik in Nederland is. In de vragenlijsten van ANWB en VVN geeft een overgrote meerderheid (92%) aan dat zij zich veiliger voelen als hun medeweggebruikers de juiste verlichting hebben.

Er is wel verschil in uitkomst voor wat betreft de vraag in hoeverre mensen al goed werkende verlichting hebben. Volgens de ANWB heeft 75% van de mensen hun verlichting op orde, bij VVN ligt dat aantal op 59%. TeamAlert heeft bij jongeren een poll uitgezet over goed werkende fietsverlichting. Daarvan geeft 56% aan dat ze klaar zijn voor de winter.

Dus: goed om vandaag te checken of jouw voor- en achterlicht goed werken en of de batterijen vol genoeg zijn. En controleer dan ook even de fietsen van de kinderen.

Fietsen in het donker

Fietsen in het donker

Onze Fietsvisie stelt dat in 2040 “iedereen in Nederland durft dag en nacht te fietsen". Lees meer

Categorieën