Fietsen in het donker

De Fietsersbond staat voor veilig en prettig fietsen in Nederland. En niet alleen naar je werk of school, een rondje in het weekend, maar juist ook in de vroege ochtend of late avond. Daarom staat in onze Fietsvisie voor 2040: “iedereen durft ook in Nederland dag en nacht te fietsen”. 

Onderzoek

Een park zonder verlichting, een tunnel in het buitengebied of een rustig bospaadje. Plekken waar de meeste mensen liever niet fietsen in het donker. In een verkennend onderzoek van de Fietsersbond geeft slechts 12% van de respondenten aan zich nooit onveilig te voelen tijdens een fietsrit in het donker. Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek of download het rapport.

pdf ⋅ 678 KB

Fietsersbond – Rapport fietsen in het donker dec 2022

Download

Fietsen in het donker

Merendeel fietsers voelt zich onveilig tijdens fietsrit in het donker

In een onderzoek van de Fietsersbond geeft slechts 12% van de respondenten aan zich nooit… Lees meer

Ontwerpwijzer

Door het donker moeten fietsen kan een flinke barrière zijn om voor de fiets te kiezen, of om überhaupt ’s avonds op pad te gaan. De Fietsersbond wil dat iedereen zich dag én nacht veilig voelt op de fiets. Daarom is het nodig dat er meer aandacht komt voor veilig en prettig fietsen in het donker.

Met de ontwerpwijzer Fietsen in het donker geven we handvatten voor wegbeheerders zodat ze fietsroutes kunnen verbeteren. Belangrijk startpunt is om een netwerk te kiezen waarop je de sociale veiligheid wilt verbeteren. Daarbij kies je voor fietspaden en wegen die belangrijke voorzieningen als theaters en winkelcentra verbindt met woonwijken. Op dat netwerk kun je aan de slag.

Bijvoorbeeld met onderstaande punten:

  • Pak tunnels aan een leuke aankleding, inleidende verlichting en beter onderhoud
  • Zorg voor heldere zichtlijnen langs fietspaden, het verlichten van ontmoetingsplekken en kruispunten
  • Maak duidelijke, zichtbare routeborden, zorg voor goede markeringen aan de rand van het fietspad en verwijder obstakels langs de route

Daarnaast geeft de ontwerpwijzer nog veel meer praktische handvatten en tips voor wegbeheerders om aan de slag te gaan met dit thema.

pdf ⋅ 1 MB

Ontwerpwijzer Fietsen in het Donker

Download

Meefietslijn

Meefietslijn Fietsersbond

Om meer aandacht te vragen voor het thema organiseert de Fietsersbond sinds 2020 een Meefietslijn, bedacht door social designers Lisa Strijbosch en Maartje de Goede. Tijdens speciale Meefietslijnavonden is het voor fietsers mogelijk om telefonisch te worden vergezeld. De Meefietslijn gaat samen met fietsers het gesprek aan over sociale veiligheid op de fiets, met daarbij de focus op fietsen in het donker. In 2022 was de Meefietslijn te vinden in Nieuwegein, Doetinchem en Amsterdam.

Tips voor fietsen in het donker

Als fietser kun je ook al veel doen om je fietsrit door het donker een stuk prettiger te maken. Zorg dat je zelf goed zichtbaar bent met goede verlichting. Laat mensen weten dat je onderweg bent, of dat je goed bent aangekomen. Probeer met iemand samen te fietsen of bel iemand op tijdens het fietsen (handsfree en gebruik 1 oortje, zodat je ook het omgevingsgeluid goed hoort). Ben op de hoogte van de route die je gaat fietsen, pas deze aan en fiets om als je de route in het donker niet prettig vindt. Lees hier acht tips van Kees voor goede verlichting.

achterlicht_onderzadel2

9 Tips voor betere fietsverlichting

Praktische tips hoe je je fietsverlichting deze donkere dagen makkelijk kunt verbeteren. Lees meer