Bestuurszaken

Franc Weerwind treedt af als voorzitter Fietsersbond

Franc Weerwind

Op maandag 10 januari is het nieuwe kabinet Rutte IV aangetreden. Franc Weerwind is hierin beëdigd als minister voor Rechtsbescherming. Door deze nieuwe functie moet hij zijn functie als voorzitter van de Fietsersbond neerleggen. Vice-voorzitter Bertie Schonk vervangt hem voorlopig.

Franc Weerwind werd in februari 2017 benoemd als voorzitter van de Fietsersbond. Hij volgde Alexandra van Huffelen op die in het nieuwe kabinet is benoemd als staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Fietsersbond-directeur Esther van Garderen zal Weerwind missen. “Franc is voor de Fietsersbond in de afgelopen vijf jaar een heel betrokken en kundig voorzitter geweest. Hij was een boegbeeld voor de vereniging en had altijd oog voor onze vrijwilligers. Wij wensen hem veel succes als minister.”

Bordesfoto van het nieuwe kabinet
Het nieuwe kabinet, achterste rij, derde van links Franc Weerwind. Beeld-auteur: ANP/Sem van der Wal

Ook Franc Weerwind kijkt met genoegen terug op de afgelopen jaren. “Ik heb met veel plezier sinds 2017 het voorzitterschap van de Fietsersbond vervuld. Ik was al een fietser, maar deze mooie club heeft mij de waarde van de Nederlandse fietscultuur nog meer doen inzien. Het was me een waar genoegen hieraan bij te dragen. Dank aan al die vrijwilligers, zij zijn het hart van onze vereniging.”

Vervanging

Bertie Schonk
Bertie Schonk Beeld-auteur: Fleur Wiersma

In de komende maanden gaat de Fietsersbond op zoek naar een nieuwe voorzitter. Binnenkort zal hiervoor een vacature worden gepubliceerd, zodat op de Ledenraad van 11 juni a.s. een nieuwe voorzitter kan worden voorgedragen. Het voorzitterschap wordt tot die tijd waargenomen door vice-voorzitter Bertie Schonk. Zij is emeritus hoogleraar Klinische Informatiekunde aan de Universiteit Leiden en sinds januari 2016 bestuurslid.

Esther van Garderen: “Bertie is sinds kort vice-voorzitter, maar heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een kundig bestuurder met een groot hart voor de fietser. We zijn heel blij dat zij de Fietsersbond de komende maanden wil leiden.”

Categorieën