‘Geen brommerhelm voor snelle e-bike’

Bromfietshelm

Bestuurders van een snelle e-bike (speed pedelec) moeten niet verplicht worden om een bromfietshelm op te zetten. De Fietsersbond, de VNG, het IPO, de BOVAG, RAI Vereniging en Vereniging DOET hebben dat aan de Tweede Kamer laten weten. Een fietshelm (Norm EN 1078) is een betere oplossing. De organisaties vrezen dat verplichting van de bromfietshelm leidt tot een roemloos einde van de snelle e-bike.

Ongeschikt
De bromfietshelm is om diverse redenen niet geschikt voor het gebruik op een speed pedelec. Deze fiets kan potentieel 45 km per uur als de bestuurder voluit meetrapt. Dit zorgt echter voor zoveel warmte dat dit kan leiden tot oververhitting als een (niet warmtegeleidende) bromfietshelm gedragen wordt. Daarnaast schermt een bromfietshelm ook omgevingsgeluiden af, waardoor de gebruikers van de speed pedelec ook minder alert zijn in het verkeer.

Rijbaan
De Fietsersbond waardeert de speed pedelec als snel en schoon vervoermiddel voor de langere afstanden, maar heeft zorgen over het snelheidsverschil tussen de snelle e-bike en langzamere fietsers. De bond adviseert dat voor een optimale veiligheid van speed pedelec gebruikers en ‘gewone fietsers’ die eerste groep binnen de bebouwde kom kiest voor de rijbaan.

Deze regels gelden niet voor de reguliere elektrische fiets, deze heeft een maximum snelheid van zo’n 25 km per uur en hoort dan ook op het fietspad thuis.

Lees de verklaring van bovenstaande organisaties (PDF)

Categorieën