De geboorte van Fietsersbond Almere

Gratis fietsenrekken voor leden

Fietser rijdt langs hekken waarachter een afgesloten fietspad ligt

Hoera! In Almere gaat een verse club voor de Fietsersbond aan de slag met afgesloten bruggen en slecht verlichte fietspaden.

Dat kruispunt bij jou op de hoek, die prachtige nieuwe fietsbrug, bewoners weten zelf het beste waar je goed kunt fietsen en waar niet. Daarom is het cruciaal dat we als Fietsersbond actieve leden hebben in het hele land. Bijvoorbeeld in Almere. Jarenlang waren Mario Kramer en Frans van Schoot onze onmisbare pijlers daar. Nu is het tijd voor een nieuwe club.

Gaten in de brug 

een afgesloten fietsbrug bij het druk bereden Spoorbaanpad
Beeld-auteur: Maarten Hartman

Hoe fietsvriendelijk is Flevoland? Niet fietsvriendelijk genoeg, vinden de mensen die maandag 20 februari in Casa Casla in Almere bij elkaar zijn. Het is een volle bak: Jeroen Brugman, Christiaan Müller, Jaap Bosscha, Jan Driest, Andre Walker en Anko Kuyt.
Ter tafel: een inventarisatie van de knelpunten. Het grootste pijnpunt zijn de afgesloten bruggen van het Spoorbaanpad, een druk bereden fietsroute, die vanaf het ene op het andere moment afgesloten zijn wegens gaten en gladde platen als lapmiddel. Maar dat is niet het enige. In eerdere bijeenkomsten met leden en niet-leden heeft de verse club al een flinke lijst van knelpunten aangelegd. Je kunt die punten natuurlijk wel als individu melden bij de gemeente, maar een structurele aanpak als lokale groep van de Fietsersbond is effectiever.

Trellobord 

Tekening van fietsende studenten in de natuur

Biodivers fietsen in Almere

Hoe maak je een fietsroute aantrekkelijk met groen? Biologiestudenten onderzochten Almere. Toekomstdromen

Vanavond gaat het erom: hoe gaan we verder? Actie. Twee mensen met ICT achtergrond  gaan de aangedragen knelpunten overzichtelijk op een Trellobord zetten. En, goed idee: voor de volgende keer worden ook de oud coryfeeën Mario Kramer en Frans van Schoot uitgenodigd. Want: wie kun je in het gemeentehuis aanspreken over ingestorte bruggen en slecht verlichte paden? Daan van der Burgh van het Landelijk Bureau van de Fietsersbond heeft ook tips.

Fietsenrekken voor leden

Ook belangrijk: hoe betrek je andere leden bij de verse club? De Floriade in Almere is achter de rug en de houten fietsenrekken zijn opgeruimd. Jaap: ‘Zouden we die niet aan kunnen bieden aan leden van de Fietsersbond? Die kunnen ze dan in hun tuin zetten?’ Met het logo van de Fietsersbond erin gebrand, suggereert Jan. Een betere manier om je voor te stellen aan de leden kun je niet bedenken.

Middagje timmeren?

Iemand zin om een middagje te timmeren? Je bent van harte welkom bij [email protected] Binnenkort kan de gemeente een brandbrief verwachten.

Ook dit is Almere: de onthulling van het zangfietspad door Mario Kramer Bron: www.youtube.com

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.