Paniek op Marktplaats

Help, ik heb een VanMoof

Fietskoerier met rugtas en petje op elektrische VanMoof

De wereldwijd bejubelde fietsenfabrikant VanMoof is failliet. Wat betekent dat voor VanMoofrijders? Op Marktplaats staan 33% meer VanMoof fietsen te koop dan normaal. Er worden ook al kapotte VanMoofs opgekocht. Want: met de onderdelen van de ene fiets kun je een andere weer werkend krijgen.

Kees Bakker van de Fietsersbond is niet verbaasd over het faillissement. ‘Die versnellingsnaaf van de fiets was een drama. Die ging om de haverklap stuk. Als je een VanMoof hebt van vòòr 2020 zonder die versnellingsnaaf kun je nog wel een tijdje doorfietsen, maar als je een VanMoof S3, S4 of S5 hebt met die versnellingsnaaf is het sowieso een risico om hem te laten repareren als hij stuk is. Je moet er de commerciële prijs voor betalen omdat je geen garantie meer krijgt. En ze gaan snel kapot, dus dikke kans dat het opnieuw gebeurt. Dan zou je kunnen denken aan een andere versnellingsnaaf maar dan moet je ook een heel nieuw achterwiel kopen.

Onderdelen niet standaard 

Wat een probleem is, is dat ook andere onderdelen niet universeel zijn. Als iets kapot gaat, kun je er niet zomaar iets van een andere fabrikant opzetten. Het zadel bijvoorbeeld past alleen op die specifieke zadelpen van VanMoof. Maar waarschijnlijk kun je er wel een andere zadelpen en stuurpen opzetten. Maar dat kost geld en doet afbreuk aan het design.
Er zijn commerciële partijen die in Azië op zoek gaan naar leveranciers van onderdelen zodat zij je dan in het vervolg kunnen helpen als je VanMoof het begeeft.

Wat betekent dit voor mensen die een VanMoof hebben? 

50346571487_0e61b7169a_c

Hippe e-bikes getest: Cowboy, Mokumono en VanMoof

Nick, Ab en Kees gingen met de Cowboy, de VanMoof en de Mokumono op pad. Alternatief: Cowboy en Mokumono

Als je je fiets al had betaald en zat te wachten op de levering heb je pech. Andere schuldeisers gaan voor en waarschijnlijk kun je naar je geld fluiten.
Mensen die hun fiets weg hadden gebracht om hem te laten repareren hebben hem terug kunnen halen, al dan niet gerepareerd.
En als je een VanMoof hebt die het nog wel doet? Dan kun je lekker doorrijden, maar is het wel link als hij kapot gaat. Want waar moet je dan heen?

Wat gebeurt er als VanMoof de app uit de lucht haalt? 

Op elektrische VanMoofs zit een elektronisch slot dat je kunt ontgrendelen met een VanMoofapp. Maar hoe lang wordt deze app in de lucht gehouden? Als de app niet meer ondersteund wordt, kun je niet eens meer je fiets van slot halen. Het grappige is dat Cowboy, een grote concurrent van VanMoof, nu met Bikey app een oplossing heeft gemaakt voor VanMoofeigenaren zodat ze ook zonder VanMoofapp verder kunnen fietsen. Dit toont wel aan wat het risico is van zulke elektronische sloten. Je bent afhankelijk van een app.

Onafhankelijke testen?

Onze TestKees is niet te koop, maar jouw bijdrage is welkom

Superbelangrijk!

Leasecontract? 

Als je een Leasefiets van VanMoof hebt, loopt het contract gewoon door. Maar als de fiets stuk gaat en de fiets niet gerepareerd kan worden, betekent dat dat je contract stopt. Dan hoef je niet langer te betalen. 

Is alles opgelost als VanMoof een doorstart maakt?

Kees Bakker: ‘Ik denk niet dat een nieuwe eigenaar VanMoof overneemt om vervolgens al verkochte VanMoofs te gaan repareren. Daarvoor ga je dat bedrijf niet overnemen. Wat aannemelijk is dat externe bedrijven zich gaan richten op het repareren van de fietsen zoals Kwikfit en Upway. Maar het is de vraag hoe lang dat lonend blijft. En dat niet ingewikkelde onderdelen zoals de stuurpen en zadelpen wel te vervangen blijven. Dat softwarefouten ook wel te repareren zijn. Accu’s waren volgens mij al te reviseren en dat blijft ook wel zo.
Grote vraag blijft de versnellingsnaaf. Ik verwacht dat daar geen onderdelen meer voor komen. Want wie wil die leveren?

Update 14 augustus 2023: Het AD meldt dat Tamor Hartogs in Amersfoort voor elk probleem een oplossing heeft. In plaats van nieuwe onderdelen op VanMoofs zetten, repareert hij de kapotte onderdelen: ‘Het motto van VanMoof? Als iets kapot is, dan moet je het vervangen. Nou, dat doen we nu anders. We repareren én hebben kwalitatief betere alternatieven gevonden. Alle problemen – een defect aan de knoppen in het stuur, aan de accu of de e-shifter en ga zo maar door – kunnen we dus verhelpen. De fietsen kunnen weer rijden.’

Ondertussen op Marktplaats

Van Moof gps-tracker
VanMoof had leuke en mooie innovaties

Wie een tweedehands VanMoof zoekt, kan zijn kans grijpen op Marktplaats. Het aantal VanMoofs dat daar te koop wordt aangeboden is met 33% gestegen, geeft Marktplaats aan. Behalve verkopers zijn er ook opkopers die onderdelen van de ene Vanmoof gebruiken om een andere weer werkend te krijgen. Hier en daar wordt een los VanMoof zadel aangeboden. Ook bieden fietsenmakers aan je VanMoof te repareren of om te bouwen. 

Durf jij nog een e-bike te kopen? 

jobnasboncho5

Review: de Boncho van VanMoof

Een probeerseltje: de Boncho van VanMoof. Leuke naam! Probeerseltje: de Boncho

Tips: zorg dat de onderdelen standaard zijn zodat je niet afhankelijk bent van die ene fabrikant. Als je een fiets koopt met een Boschmotor, die zijn waarde al heeft bewezen, loop je minder risico als wanneer je motor koopt waarvoor je aparte ontwikkelde software en snufjes nodig hebt. Verder kun je op zeker spelen door een fiets te kopen van een betrouwbaar merk dat al lang bestaat. Het risico dat dat merk failliet gaat is kleiner.

In het algemeen geldt: hoe minder snufjes, hoe minder er kapot kan. (En natuurlijk geldt ook:  aan een fiets zonder motor kan minder kapot gaan dan aan een fiets mét motor.)

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.