Hoe houden we het prettig en veilig?

Wielrenners, kom met suggesties en ideeën!

wielrenners fietsersbond

Deze zomer kreeg de Fietsersbond telefoontjes van fietsers die vertelden over aanvaringen met wielrenners. Sommigen barstten in tranen uit en vertelden dat ze zich zo geïntimideerd voelden dat ze niet meer durfden te fietsen.

Deze telefoontjes staan niet op zichzelf. De hele zomer zijn er berichten over conflicten tussen snelle wielrenners en de wat minder snel rijdende gewone fietsers. Op sociale media en op opiniepagina’s worden felle discussies gevoerd tussen wielrenners en andere fietsers. Dat is eigenlijk elke zomer zo.
Maar dit jaar is de drukte op het fietspad misschien nog groter dan gewoonlijk en lijken de discussies nog feller. Veel Nederlanders gaan in eigen land op vakantie. Er zijn veel racefietsen verkocht. En volgens de wielerbond KNWU zijn er veel mensen die vroeger naar de sportschool gingen nu vanwege corona overgestapt op de racefiets.

Almere snelheid racefietsers
Een drempel in Almere om racefietsers af te remmen leidde tot nare valpartijen.

Gemeenten proberen die wielerstromen in goede banen te leiden. De gemeente Ouder-Amstel bedacht een omleiding voor wielrenners. In Almere legde de gemeente een drempel aan om racefietsers af te remmen. Maar daardoor kwamen racefietsers lelijk door ten val. Dat bleek geen goede oplossing.

De Fietsersbond staat pal voor kwetsbare fietsers, zoals ouderen en kinderen. Die moeten gewoon veilig kunnen fietsen. Maar we willen ook dat wielrenners zich welkom voelen in de fietsfamilie. Samen met de wielerbonden NTFU en KNWU, de ANWB, Fietsplatform en VeiligheidNL vormen we de Alliantie Samen Fietsen, waarin we al werken aan meer wederzijds begrip op het fietspad. Maar om echt met elkaar in gesprek te gaan willen we ook jouw mening horen.

We zijn heel benieuwd naar de mening van wielrenners

Hoe kijk jij er als wielrenner tegenaan? Wat zou volgens jou een goede oplossing zijn voor de drukte op het fietspad? Hoe kunnen conflicten voorkomen worden? We zijn heel benieuwd, laat het ons weten! Reageer op ons Forum of mail naar [email protected]

Categorieën