Bosch Smart System

In de bergen fietsen? Pas je motor aan

De flow app voor Bosch ebikes

Wie een elektrische fiets koopt, kan niet om Bosch heen. Bosch verkoopt allerlei motoren, displays en accu’s die op veel elektrische fietsen worden gebruikt. En sinds kort heeft Bosch ook een Smart System.

Wat heb je aan zo’n Bosch Smart System?

Het allergrootste voordeel van een fiets met Bosch Smart System is de diefstalbeveiliging. Zonder de bijbehorende telefoon of display met code krijg je de ondersteuning absoluut niet aan de praat.

FB_E-bikemagazine_2023_coverHR thumbnail

Ontvang de E-bike Special 2023 nu!

Ontvang gratis de E-bike Special 2023 van TestKees. Lees meer

Het Bosch Smart System biedt diefstalbeveiliging voor elektrische fietsen.

Daarnaast biedt het extra’s zoals: 

  • Een loophulp om de fiets makkelijk op steile hellingen omhoog te rollen. En een terugrolbeveiliging om te zorgen dat je fiets niet, als je even niet duwt, weer terug rolt. 
  • Diefstalbeveiliging. Het gewone Bosch System kun je met elk display bedienen. Met het Smart System kan de ondersteuning niet meer gebruikt worden zonder het bijbehorende display of jouw smartphone met de app. Dit geeft dus een extra beveiliging tegen diefstal. Tegen extra betaling kun je de ‘connect module’ laten installeren. Dan heeft je fiets ook track & trace en bewegingsalarm. Vooral dat laatste is handig omdat het alarm het lastiger maakt een fiets ongemerkt in een busje te laden.  
  • Alleen met het Smart System kun je extra functies als ABS gebruiken. ABS verkleint het risico op over de kop slaan of slippen als je remt. In de toekomst komen daar wellicht meer functies zoals bijvoorbeeld knipperlichten en dergelijke.  
  • Je kunt de ondersteuning naar je eigen smaak instellen. Je kunt bijvoorbeeld de maximale snelheid waarbij je nog ondersteuning hebt verlagen van vijfentwintig kilometer per uur naar vijftien kilometer per uur. Dan voorkom je dat je ongemerkt harder rijdt dan veilig voor je is. En je kunt het maximale koppel instellen.* Het veranderen van de instellingen is vooral handig om de actieradius te verhogen of als je wisselt tussen de bergen en het vlakke Nederland. In Nederland heb je aan een rustige ondersteuning al snel voldoende. Maar als je  in de bergen fietst is het wel zo prettig als je motor snel reageert als je stijgt of daalt. 

Kanttekening: de vraag is of het voor iedereen zo belangrijk is om de motor aan te kunnen passen. Soms is het ook een kwestie van wennen aan je motor. 

* Het maximale koppel? Het karakter van je motor? Waar gaat dit over? 

Maximaal koppel: Als je een motor met een hoog maximaal koppel hebt, hoef je weinig kracht te zetten om snel veel ondersteuning te krijgen.  Dat betekent dat je snel op kunt trekken en dat je op een steile helling minder snel terug hoeft te schakelen. 

diefstal fiets

E-bike en diefstal: zeven handige tips

Fietsdiefstal. Een van de grootste ergernissen van fietsers. Tips om diefstal te voorkomen Lees meer

Enthousiast over het Bosch Smart System? Bosch levert alleen de wat sportievere motoren ook met het Smart System. Naar verwachting krijgen Bosch Active en Active Line Plus over een paar jaar ook standaard het Smart System.

Meer fietsnieuws?

Schrijf je in voor de Fietsflits, de tweewekelijks nieuwsbrief van de Fietsersbond en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Ja, ik meld me aan

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.