ebiketest_header

E-bike en diefstal: zeven handige tips

Fietsdiefstal is een van de meest gemelde ergernissen bij de Fietsersbond. Hoe zet je je e-bike goed op slot? Wat kun je nog meer doen om fietsdiefstal te voorkomen? Waarom worden er tegenwoordig ook accu’s en displays gestolen?

swapfiets accu
Let op dat je accu niet wordt gestolen! Swapfiets brengt 500 euro in rekening bij diefstal.

1. Noteer je framenummer

Noteer altijd je framenummer. Het framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie.

2. Gebruik twee sloten

Zet je fiets met twee sloten op slot. Een ringslot alleen is niet genoeg. De Rotterdamse politie meldt dat er lopers van Solid-sloten van AXA in omloop zijn. Volgens de fabrikant is dat onmogelijk. Uit onderzoek naar fietsendieven in Zwolle twee jaar geleden bleek dat AXA Defender-ringsloten gemakkelijk te kraken zijn met wat een ‘Poolse sleutel’ wordt genoemd. De politie gaf dit door aan Axa. Het bedrijf uit Veenendaal zegt dat na de waarschuwing door de politie de sloten meteen zijn aangepast. AXA heeft ook privédetectives op de online aanbieders van ‘Poolse sleutels’ afgestuurd.

Bij fietsverzekeraar ENRA geldt vanaf 1 april 2022 bij alle elektrische fietsen met een hogere aanschafwaarde dan € 3.500,- de verplichting van een tweede slot.

poolsesleutel

AXA-ringsloten en de fietsdievensleutel

Bij ringslotenfabrikant AXA in Veenendaal dwong de fietsdievensleutel respect af. Lees meer

3. Verbind je fiets met de 'vaste wereld'

Verbind je e-bike met een slot aan de ‘vaste wereld’ (brug of fietsenrek), zodat de e-bike niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken. Als er te weinig rekken zijn, meld dat dan bij je Fietsersbondafdeling.
Maak je elektrische fiets bovendien met frame en voorwiel vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de e-bike minder goed te verkopen is. Een beugelslot moet je nooit in het midden bevestigen, dieven kunnen het slot dan door te draaien open laten springen.
Maak je slot ook hoog en flexibel vast en laat het slot niet bungelen. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.
Zet je elektrische fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Door het hele land liggen stevig vastgelegde voorwielen waarvan de frames zijn meegenomen.

4. Kies voor een bewaakte stalling

Zet je e-bike in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt.

5. Strategisch stallen

Stal je elektrische fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.

Diefstal E-bike Accu

6. Let goed op je accu

Er zijn op steeds meer plaatsen accudieven actief. Wat hebben dieven aan jouw accu? De onderdelen worden gebruikt om een gestolen fiets compleet te maken, of om oude exemplaren te vervangen door nieuwe. Losse accu’s leveren op de tweedehandsmarkt ook veel geld op. Ze komen bovendien niet alleen van pas voor de fiets, maar ook voor minder voor de hand liggende toepassingen, bijvoorbeeld op wietkwekerijen.

Maar de accu zit toch op slot?

Het slotje op de accu’s biedt onvoldoende bescherming tegen diefstal. Volgens Stichting ART, die sloten test en sterren geeft, is het makkelijk te kraken, vooral vanwege de kwetsbare kunststof behuizing. Kun je je fiets niet goed opbergen of in het zicht houden, neem de accu dan zelf mee, zodat anderen dat niet kunnen doen.

7. Wat kun je doen tegen diefstal van je display?

Displays zijn vaak vastgezet met een klein schroefje, wat heel simpel door dieven te verwijderen is. Je kunt de display er beter zelf afschroeven en meenemen als je je e-bike ergens neerzet.

Als je een elektrische fiets hebt met een Boschmotor die is uitgerust met het nieuwe ‘smart system’ – waarmee je het besturingssysteem kunt koppelen met je mobiele telefoon – zit er een extra beveiliging op de motor. Hij wordt dan geblokkeerd en is alleen nog te gebruiken met het bijbehorende display of door hem te laten ontgrendelen bij een geautoriseerde dealer. Best slim inderdaad.

Diefstal E-bike Display

Wil je als eerste nieuwe tips tegen fietsdiefstal ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief de Fietsflits met het laatste fietsnieuws, de beste testen en leukste fietsroutes.

Inschrijven