Water!

Jessica’s 5 favoriete fietsroutes

Jessica de Korte aan het water

Reisschrijver Jessica de Korte (37) schrijft ook voor ons regelmatig over haar fietstochten door Yorkshire, Bretagne en Limburg. Omdat naar het buitenland gaan wat moeilijk lag afgelopen maanden, vroegen we haar naar haar 5 mooiste routes in eigen land.

Het grote thema in Jessica‘s favoriete routes is water. ‘Ik kom uit Den Haag, vlakbij zee. Ik ben gek op zee en water in het algemeen. Water is heel rustgevend. Mijn vriend heeft hetzelfde. Die stelt zelfs als voorwaarde als we gaan fietsen dat dat langs water is.’
In haar verhalen komen veel markante vogels voor. Niet toevallig. ‘Dat heb ik van mijn tante. Ze heeft een vogelkijker, als kind ben ik eens met haar op fietsvakantie op Texel geweest. Ik zie hier nu meerkoeten en futen een nestje bouwen en daar kan ik echt uren naar kijken.’

1. De Noordzeeroute -  LF1

Den Helder wordt onderschat, volgens Jessica Bron: youtu.be
GB Dava Way Divie Viaduct by IA Smellie

Het nieuwe fietsen over oude spoorbanen

Spoorliefhebber Kees Volkers selecteerde de beste fietsspoorlijnen. Lees meer

‘Misschien een beetje uitgekauwd, maar hij is prachtig. Lekker afwisselend en hij komt ook langs minder bekende stukken. Bijvoorbeeld ten noorden van Den Haag. In het duingebied Meijendel zie je herten en nestelende aalscholvers. Mijn Ierse vriend vond Nederland maar zo zo, tot we langs de kust in Zeeland fietsten.
Het is ook nostalgie. Het was mijn eerste lange fietstocht op mijn zestiende.
Wel jammer dat veel mensen Den Helder alleen maar zien als de plek om naar Texel over te steken. Het heeft een boeiend verleden, je leert er alles over de marine en vlakbij de kust ligt een waterrijk natuurgebied Nieuw Mariëndal met Schotse hooglanders. Ik heb er toen in een fortwachtershuisje geslapen.
Het kan er wel druk zijn. Je moet de LF1 niet fietsen als het stralend weer is en iedereen vrij heeft.’
De LF1 was ook koploper bij een enquête onder onze lezers.

2. Fietsen langs de Hanzesteden. LF3 Hanzeroute of langs knooppunten

kaartje van LF3
‘De Hanzesteden langs de IJssel, Zutphen, Kampen, Deventer en Zwolle hebben prachtige oude binnensteden. In een hele oude sigarenwinkel in Zutphen zeiden ze ook: ja, al die toeristen gaan maar naar amsterdam, maar het is hier veel rustiger en minstens zo mooi. En natuurlijk is er op deze tocht ook weer water. Bijzonder is de met hand bediende pont Haersterveer. Dat wordt door vrijwilligers met gespierde armen gedaan. Heel authentiek allemaal. Om het helemaal compleet te maken zag ik er ook nog een boer met een zweep zijn koeien de weg over leiden.’ Bekijk hier de route. 

3. Fietsen door de Krimpenerwaard en De Utrechtse Waarden

Schrijfster Jessica de Korte rust uit bij Lopik
Schrijfster Jessica de Korte rust uit bij Lopik
‘De Bourgondische Route door Schoonhoven, mijn woonplaats, reed ik voor een reportage in de Vogelvrije Fietser. Schoonhoven is een prachtig oud stadje aan de Lek, met een gracht, veerpoort en veel water in de buurt; vlieten, weteringen en rivier de Vlist. Er zitten veel zilver- en goudsmeden. Mijn buurvrouw, Kirsten Quaedackers, ontwerpt bijvoorbeeld haar eigen sieraden. Vanuit Schoonhoven ben je zo in de polder. De polder is hier niet zoals elders in Nederland bij ruilverkaveling in grote stukken opgedeeld. Het zijn mooie kleine stukken weiland, eigenlijk eilandjes met knotwilgen en ooievaars. Gek genoeg zie ik heel veel hazen nu het wat rustiger is door corona. Schoonhoven is een heel toeristisch plaatsje. Toen we ons huis kochten werd ik gewaarschuwd dat het aan een drukke weg lag, maar ik vind het wel gezellig dat voor mijn huis allemaal fietsers rijden.’
fietsen langs de waal

Fietsen over het onbekende eiland IJsselmonde (37 km)

Vlakbij Rotterdam ligt het onontdekte Eiland IJsselmonde, een groene oase rondom Rotterdam Lees meer

4. Rondje IJsselmeer

‘Ja, de afsluitdijk is nu dicht, maar daar heb ik ook nooit overheen gereden. Dat trekt me helemaal niet. Ik ken het IJsselmeer van fiets-vaarvakanties op oude containerschepen, die zijn omgebouwd tot hotelschepen. Met de boot kun je die afsluitdijk overslaan. Ik ben als student een tijdje gids geweest. Mensen komen met hun fiets aan boord, hebben een eigen hut en kunnen vanaf de plekken waar aangemeerd wordt tochten maken. Noord Holland heeft hele charmante stadjes als Monnickendam en Enkhuizen. Nederlanders gaan liever zelfstandig op pad in plaats van met een gids, de fiets-vaarvakanties trokken vooral Amerikanen, Engelsen en Duitsers aan, maar je kunt ook individueel op pad. En wil je een keertje niet met zijn allen aan boord eten, dan ga je gewoon naar het restaurant. Ik ben totaal geen groepsmens, maar dit soort reizen zijn echt geweldig, juist ook door het gemêleerde gezelschap. Met sommige fietsers heb ik nog steeds contact.’

5. Drenthe: Fietstocht rond Grolloo

Kaartje van fietstocht Grolloo
‘Ik ken Grolloo van vroeger. Wij kampeerden daar. Maar het is voor fans van Cuby & the Blizzards ook een bijzondere plek omdat de zanger Harry Muskee hier in een boerderij woonde, waar allerlei artiesten als Herman Brood en Barry Hay op bezoek kwamen. Zoals mijn vriend zegt, Drenthe heeft iets mistroostigs. Met die mist die over de heide en die vennen hangt. Maar het is ook mooi en stil. Ik kan me wel voorstellen dat die muzikanten hier inspiratie vonden voor hun nummers. Er worden in Drenthe ook cursussen van Buitenkunst gegeven om je hoofd echt helemaal leeg te maken. Het is er een goede plek voor. Je ziet er zelfs paarden en wagens. Het is echt een ander land. Ze koesteren hun tradities.’ Bekijk hier de route.

Welke route moet hier wat jou betreft beslist bij staan?

Ben je het eens met Jessica? Of slaat zij een route over die er volgens jou absoluut tussen moet staan? Laat het ons weten op ons Forum.

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.