Deense moeders durven alleen met driewielige bakfietsen te fietsen

Kantelende bakfiets

Butchers&bicycles_09

Het Deense bedrijf Butchers & Bicycles heeft een driewielbakfiets ontwikkeld met kantelende voorwielen. Vanuit de hele wereld is er belangstelling, maar hij is eigenlijk ontworpen voor Deense moeders.

Deense moeders durven alleen met driewielige bakfietsen hun kinderen naar de opvang of school te brengen. Driewielbakfietsen vallen niet gemakkelijk om. Dat is een veilig gevoel. Maar de driewielbakfietsen rijden niet zo lekker. Je moet langzaam door de bocht en drie wielen geven meer weerstand dan twee wielen. In de praktijk van alledag rijden Deense moeders er liever niet te ver mee.
Je zou natuurlijk ook een bakfiets met twee wielen kunnen kopen. Maar dat willen de Deense moeders niet, heeft de Deen Hans Bullitt gemerkt. Hij verkoopt snelle Bullitt-bakfietsen (twee wielen), die vooral geliefd zijn bij fietskoeriers. Maar niet bij Deense vrouwen.

 

Kantelen
‘Als ze hun kinderen hadden weggebracht, reden ze terug naar huis met hun bakfiets. Vervolgens stapten ze daar over op een gewone fiets om naar het werk te rijden. Dat kost extra tijd’, zegt Morten Mogensen van Butchers & Bicycles uit Kopenhagen.
De dertigers Morten Wagener, Morten Mogensen en Jakob Munk besloten toen een driewielige bakfiets te ontwerpen waarmee je verder dan de kinderopvang zou willen fietsen.
Het doel was een bakfiets die het rijgedrag van een gewone fiets benadert. De oplossing is kantelende voorwielen. Zo kun je – net als op een gewone fiets – schuin door de bochten. ‘Het voelt als skiën’, zegt Morten Wagener.  De bakfiets die 3395 euro kost, combineert volgens de makers veiligheid, snelheid en ‘the feeling of joy of two wheels’.

Rijgedrag
Hoe rijdt dat dan, een bakfiets met kantelende wielen? De twee Mortens en Jakob Munk lieten op het internationale Cargo Bike Festival in Nijmegen zien hoe je probleemloos met hoge snelheid bochten kunt maken.
Ik heb zelf ook een kort proefritje gemaakt. Het begin is een beetje onwennig. De fiets kantelt gemakkelijk en ik heb het gevoel dat ik om ga vallen, maar dat gebeurt niet. Na een tijdje went het meebuigen in de bochten. Maar zo hard door de bochten als de Deense dertigers durf ik nog niet. Andere testrijders nemen een volwassene in de bak. Dan kantelt de bakfiets in de andere richting: het achterwiel komt van de grond. Dat komt doordat de bak vrij ver de grond is. Die ruimte is nodig voor de speciale stuurconstructie waarmee de wielen kunnen kantelen.

Trapondersteuning
De bakfiets heeft een het traploze versnellingssysteem van NuVinci. En wie na het afzetten van de kinderen ontspannen door wil fietsen naar het werk, kan er ook trapondersteuning bij krijgen (4995 euro). Mogensen: ‘Dan kom je niet bezweet aan.’

 

Internationaal
De bijzondere bakfiets verkoopt goed, zeggen de drie ondernemers. Opvallend is dat niet alleen Deense moeders geïnteresseerd zijn. Bij de compagnons zijn al honderd verzoeken uit het binnenland binnengekomen om dealer te mogen worden. Vooralsnog is de bakfiets alleen in Kopenhagen te koop. Wie er echt eentje wil, zal naar Denemarken moeten afreizen. En dat gebeurt ook, zegt Mogensen. Maar er is hoop. Butchers & Bicycles hoopt dit jaar met de export te kunnen beginnen.

Bullitt
Er is ook een tweewielige Deense bakfiets te koop: de Bullitt. Fietskoeriers zijn er dol op, maar Deense moeders vinden het maar niks.

Categorieën