Een stuk sneller dan de Nederlandse tegenhangers

Snelste bakfiets ter wereld

2012-09-12-DHL11

De Bullitt is misschien wel de snelste bakfiets ter wereld. Fietskoeriers zijn er in ieder geval dol op. Maar Deense moeders moet er nog erg aan wennen.

Hans Bullitt was altijd een fanatieke racefietser. En toen werd hij vader. Ineens moest hij met een driewielbakfiets op pad. Zo gaat dat in Kopenhagen. Een kwart van de gezinnen met kleine kinderen bezit een bakfiets. De lompe en langzame bakfiets beviel hem maar matig. ‘Het is alsof je van een sportauto op een tractor overstapt.’ Volgens Bullitt zou je sneller kinderen moeten kunnen vervoeren. In zijn zoektocht naar een vlottere bakfiets greep hij terug op een Deense traditie. Vroeger was de zwarte transportfiets Long John een vertrouwde verschijning in het Deense straatbeeld. Deze fiets lijkt op de tweewielbakfietsen die in Nederland de laatste jaren zo populair zijn. Je ziet de Long Johns nog steeds rijden en volgens Bullitt zijn het collector’s items. ‘Het is een praktische fiets waarmee je zware vrachtjes kunt vervoeren.’

Felle kleuren
Een bevriende fietsontwerper maakte op Bullitts verzoek een hedendaagse Long John. Het resultaat is een rappe bakfiets met een sportieve diepe zit, versnellingen en een aluminium frame in felle kleuren. De eerste meters moet ik even wennen aan de Bullitt maar daarna gaat het snel. De Bullitt rijdt lekker en ik zoef andere fietsers moeiteloos voorbij. De fiets is een stuk sneller dan de Nederlandse tegenhangers van bakfiets.nl en De Fietsfabriek. En na de Bullitt ogen de Nederlandse bakfietsen ogen ineens zwaar en ouderwets.

 

HansBullit71

Veiligheid
Het snelle en sportieve imago maakt de fiets voor vaders begeerlijk. Ook ‘flashy companies’  zijn volgens Bullitt dol op de fiets omdat die op straat de aandacht trekt. Maar Deense moeders vertrouwen het niet zo, een bakfiets op twee wielen. Dat de Bullitt sneller en comfortabeler is, maakt geen indruk. ‘Vrouwen willen altijd veiligheid. En alle vriendinnen hebben al gekozen voor een bakfiets op drie wielen.’ Om vrouwen over de streep te trekken, heeft hij in een bak een nepleren bankje gemonteerd met veiligheidsgordels die in een auto niet zouden misstaan. Hij moet wel. Want uiteindelijk nemen de moeders in Deense gezinnen de besluiten over de aanschaf van een bakfiets.

In Nederland zijn moeders en vaders al gewend aan bakfietsen op twee wielen. Wellicht is de Bullitt in Nederland gemakkelijker te verkopen. In ieder geval kun je je met de Bullitt onderscheiden van andere ouders bij de kinderopvang en op het schoolplein. De goedkoopste Bullitt kost 1800 euro en de duurste 2685 euro.

Meer informatie: www.larryvsharry.com

 

Categorieën