Pang. Pssst. Een lekke band onderweg komt altijd slecht uit. Het is niet leuk om langs de kant van de weg met je bandenplaksetje een band te moeten plakken. Hoe kun je het snelst weer opstappen en doorrijden? Kees Bakker (TestKees) zet de opties op een rijtje.
1. Band plakken zonder demontage binnenband
De binnenband vervangen is altijd gedoe. Als het lek klein genoeg is, zijn er alternatieven.
Cyclon Tyre Repair Gel

Voor 8 euro koop je een spuitbusje met schuim dat je via het ventiel naar binnen spuit. Het schuim hecht zich aan de binnenband en stopt gaatjes. Als het gaatje tenminste niet te groot is. Tot twee millimeter, zegt fabrikant Cyclon. Als het je lukt alle lucht uit het spuitbusje in de band te krijgen, is de druk 2,8 bar. Hard genoeg, volgens de fabrikant.
Klinkt ideaal, even met zo’n spuitbusje het lek wegwerken, maar het is wel geknoei. Ik heb het getest met een band met Frans ventiel en een band met Hollands ventiel. Bij beide ventielen kwam een gedeelte van het schuim niet in de band maar vloog in het rond op het wiel en mijn handen. De druk was onvoldoende om verder te fietsen. Maar het lek van een punaise werd bij beide banden wel gedicht. Je kunt de band dan wel verder oppompen.
Prijs: 8 euro
- Snelle oplossing
- Als je mazzel hebt komt er voldoende lucht in de band om weer door te fietsen
- Schuim gaat er makkelijk naast
- Lucht bijpompen is al snel nodig
- Werkt alleen bij klein gaatje
Tip: probeer het eerst een keer thuis voordat je onderweg aan het klungelen slaat. (Dat kost je wel een spuitbus en als het thuis een hoop geknoei is, wat dan?)
Doc Blue van Schwalbe

Doc Blue is vloeibare latex die je in het ventiel laat lopen. Dat gaat makkelijk met de meegeleverde flacon. Je moet daarvoor wel het ventiel demonteren. Bij het Hollands ventiel is dat makkelijk. Bij een autoventiel of Frans ventiel heb je daarvoor het bijgeleverde gereedschap nodig. Bi mijn test dichtte de latex probleemloos een punaisegaatje. Maar grote gaten kunnen niet gedicht worden. Voordeel is ook dat het nog zo’n zes maanden blijft werken voor kleine gaatjes. Je zou de vloeistof ook preventief in de band kunnen laten lopen. Maar dat blijft maar zes maanden goed. Zeg dat je gemiddeld eens in de twee jaar een lekke band hebt. Om dat te voorkomen zou je vier keer vloeistof in je binnenband moeten spuiten.
Als je de vloeistof in de binnenband spuit kan je ventiel verstopt raken. Dat is wel weer makkelijk op te lossen door de kern van het ventiel te vervangen.
Prijs: Een klein flesje voor één band kost zo’n 8 euro. Voor 20 euro heb je daarbij een grote fles waarmee je acht keer het kleine flesje kunt vullen. De ventielkernverwijderaar wordt alleen meegeleverd met de grote fles.
- Snelle oplossing
- Kan zonder knoeien
- Werkt nog zes maanden preventief
- Geen oplossing voor grotere gaten
- Je moet lucht bijpompen
- Je moet het ventiel demonteren
Worstband

De worstvormige binnenband van Rubena Gaadi kun je om de velg leggen zonder het wiel te demonteren. De twee uiteinden van de binnenband komen dan over elkaar tegen elkaar. Werkt erg goed in de praktijk. Monteren gaat snel en gemakkelijk.
Om de worstband om je wiel te leggen moet je je lekke binnenband doorknippen en eruit trekken. Je pompt de worstband een beetje op en legt hem dan in de buitenband. Leg hem vervolgens op de velg. Hoelang de worstband meegaat is moeilijk te zeggen. Het beste is om de worstband thuis weer te vervangen door een gewone band. Hij is daarna herbruikbaar voor een volgende keer pech onderweg.
Prijs: de Gaadi kost zo’n 12 euro
- Herbruikbaar
- Relatief eenvoudig (oefen thuis!)
- Oude binnenband moet doorgeknipt worden. Die kun je dus niet meer gebruiken. Je hebt daarvoor een schaar of mesje nodig
- Band gaat een beperkte tijd mee als je ermee door blijft fietsen
2. Pompen voor onderweg
Topeak road morph en Topeak Road morph mini

De Topeak Road morph is een goede pomp voor onderweg en heeft zijn kwaliteit bewezen. Hij is handzaam en toch zo om te bouwen tot een voetpompje, waardoor je meer kracht kunt zetten dan wanneer het alleen een handpomp zou zijn.
De pomp is geschikt voor alle bandensoorten. Als je een autoventiel hebt, dat vaak op Mountainbikebanden zit, moet je de kop omdraaien.

Ook de kleinere variant van de Topeak Road Morph is prima. je neem hem makkelijker mee dan de klassieke Road Morph. Dat hij kleiner is betekent wel dat je meer slagen moet maken.
Prijzen: De Topeak Road Morph en de Topeak Road Morph mini kosten allebei tussen de 30 en 40 euro.
- Voor iedereen en altijd te gebruiken
- Oppompen kost tijd en energie
CO2-pomp
Met een CO2 pompje heb je je band in luttele seconden opgepompt. Je plaatst een capsule in de houder en drukt die op het ventiel. Je moet wel uitkijken waar je je handen laat want de stof is ijskoud en voor je het weet heb je bevroren handen. Ook hier geldt: probeer het eerst thuis uit. Er lekt ook altijd wat lucht, maar je kunt ervoor kiezen dan twee capsules in de band te spuiten. Ze kosten 1 á 2 euro per stuk.
De CO2 pomp is voor mensen die snel verder willen. Denk aan woon/werkfietsers met haast die vergeten waren te checken of hun banden nog op spanning waren en er onderweg achter komen dat ze wel wat lucht kunnen gebruiken. Of mensen met een band die heel langzaam leegloopt.
Prijs: Rond de 20 euro voor de pomp. Per flacon 1 á 2 euro.
- Supersnel
- Uitkijken voor koude handen
- Er lekt makkelijk lucht. Neem voor de zekerheid twee patronen mee.
-
Handig met fiets
Wat is er leuker dan zelf je fiets kunnen repareren? Of zelfs een fiets op te bouwen uit oude onderdelen. Maartje de Goede en Lisa Strijbosch gingen bij wijze van experiment de straat op.
3. Binnenbanden vervangen

Een andere optie is om reservebanden mee te nemen, de binnenbanden onderweg te vervangen en de lekke band thuis te plakken. Je moet de band dan natuurlijk ook nog steeds oppompen.
Bandenlichters
AKS en Schwalbe-bandenlichters

Bandenlichters zijn onontbeerlijk als je je band wilt plakken of de worstband in de buitenband wilt leggen. Ik heb de bandenlichters van SKS (vanaf 4 euro) en Schwalbe (vanaf 5 euro) vergeleken.
De bandenlichters van Schwalbe zijn wat platter waardoor er wat meer ruimte zit tussen de banden en de velg. Bandenlichters worden altijd per drie verkocht. Je plaatst ze een voor een op het wiel en kunt ze vastzetten op de spaak. Omdat ze ook weleens weg willen schieten is zwart geen handige kleur. een felgekleurde bandenlichter vind je sneller terug. Bij voorkeur zijn bandenlichters van kunststof. De kans dat je de band beschadigt is dan kleiner.
Bandenknecht

Een bandenknecht kan helpen als je de band terug op het wiel legt. Het verkleint de kans dat je de band beschadigt met bandenlichters.
Prijs: vanaf 10 euro
-
Ontvang dé Fiets Special
Op zoek naar jouw ideale fiets? In de gratis Fiets Special ontdek je alles wat je nodig hebt om het meeste uit je fietservaring te halen. Op eigen kracht!
Deel deze pagina
Recente berichten
-
Kelly: ‘Om namens alle fietsers te spreken, moet je ze wel binnen de gelederen hebben’ Kelly: ‘Om namens alle fietsers te spreken, moet je ze wel binnen de gelederen hebben’
Kelly Bolsenbroek wil Den Haag veiliger maken met de Fietsersbond én de Fietsersbond diverser maken.
Gepubliceerd op: -
Fietsen in zonnig Freiburg Fietsen in zonnig Freiburg
Freiburg (D): ideaal voor een paar uurtjes fietsen langs zonnige wijngaarden en dan neerstrijken op een terras.
Gepubliceerd op: -
Sabien: ‘Als je nooit iets probeert, komt er ook geen oplossing’ Sabien: ‘Als je nooit iets probeert, komt er ook geen oplossing’
Sabien wil Deventer mooier maken. Dat doet ze door met de Fietsersbond actie te voeren voor een autovrije kade.
Gepubliceerd op: