Vier lokale uitreikingen voor Fietsstad 2022

1649946752877

We mochten eindelijk feest vieren! Voor het eerst in de geschiedenis van de Fietsstad gingen we het land door om in vier gemeenten een prijs uit te reiken. Dit resulteerde in koeken en taart met het Fietsstad-logo, enthousiaste fietsers die waren uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn, maar bovenal: trotse wethouders.

Foto: uitreiking Zoetermeer met medewerkers van de Zoetelaar

Tijdens de uitreikingen werden de fietsers en de gemeente dichterbij elkaar gebracht en we merkten dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft: het fietsklimaat verbeteren zodat we allemaal comfortabel en veilig kunnen fietsen. De gemeenten Alphen-Chaam, Schiermonnikoog, Gooise Meren en Zoetermeer gaan allen aan de slag met zowel de positieve punten uit de enquête, als met het aanpakken van verbeterpunten. En dat is waar de Fietsstadverkiezing voor staat: stimuleren om het fietsen beter te maken en om gemeenten die goed scoren te belonen!

Alphen-Chaam: snelste stijger

Alphen-Chaam 1

Op 4 april vierden we ons eerste feestje in Alphen-Chaam. Ondanks de stromende regen werden we hartelijk ontvangen met worstenbroodjes en koffie. Wethouder Frank van Raak nam trots de doorgeef-bokaal in ontvangst van Gerard van Deelen, wethouder gemeente Scherpenzeel. “Ik denk dat dit een mooie toevoeging is en iets waar wij blij mee zijn, dat we naast een wielergemeente, nu ook een fietsgemeente zijn.” Tip: op 27 juli 2022 kun je de 82ste editie van de Acht van Chaam bewonderen!

We merken dat mensen het fietsen als veel plezieriger zijn gaan beleven in Alphen-Chaam, denk hierbij aan de afwisseling tijdens routes, maar ook gewoon relaxed kunnen fietsen. Dit geldt ook sterk voor de jongeren en de steeds verder groeiende groep ouderen. Juist voor hen is het veiliger en prettiger fietsen geworden, kortom echt goed voor fietsers van 8 en 80. Tot slot speciale aandacht voor het netwerk, vergeleken met twee jaar geleden wordt het netwerk beter beoordeeld, logischere routes zijn het gevolg.

Schiermonnikoog 1

Schiermonnikoog: beste kleine gemeente

We mochten met de boot naar de kleinste gemeente van Nederland om daar te prijs uit te reiken voor de beste kleine fietsgemeente. Hoe toepasselijk is dat! Wethouder Erik Gerbrands nam de prijs in ontvangst: “Schiermonnikoog is echt een fietseiland met 35 kilometer aan fietspaden door bos, duinen, kwelders, het dorp en langs het wad.“ Wist je dat mensen speciaal naar Schiermonnikoog komen om hun kinderen te leren fietsen? Bekijk voor leuke fietsroutes deze website.

Het fietsnetwerk op Schiermonnikoog springt er echt uit, in vergelijking met andere gemeenten. Het zit logisch in elkaar en is herkenbaar. Dit zorgt ook voor een goede beleving van het fietsen, prettig en afwisselend. Maar bovenal ook veilig en goed voor jong en oud. Of je nu 8 bent of 80 op Schiermonnikoog fiets je veilig en met veel plezier. Kortom een gemeente vol fietsgeluk.

Studenten_2000x1333_bord-web

Waarom vallen deze gemeenten in de prijzen?

Bekijk hier welke redenen fietsers hebben gegegeven. Lees hier waarom deze gemeenten hebben gewonnen

Gooise Meren: beste middelgrote gemeente

Gooise Meren 1

In het mooie oude stadhuis van Naarden werden we ontvangen door Het Koperensemble  Naarden met feestelijke muziek. Wethouder Nico Schimmel nam de prijs in ontvangst en geeft aan dat het hier niet stopt: “Deze prijs stimuleert ons om nog voortvarender, en met passie en enthousiasme de uitdagingen uit de fietsvisie aan te gaan.” Ook Theo Verbruggen van de lokale Fietsersbond is zeer tevreden, volgens hem was Gooise Meren in 1988 al de beste fietsgemeente van Nederland. Wil je een keer fietsen? Begin dan bij de Gele Loods in Naarden: het startpunt voor mooie fietsroutes.

Van de middelgrote gemeenten scoort Gooise Meren het allerhoogst op het netwerk. Routes binnen de gemeente worden als logisch en samenhangend gezien. Dat blijkt ook uit de onderliggende score voor infrastructuur die is dik op orde en ook flink hoger dan in 2020. Combineer dat met ook een verbeterde score op onderhoud van de fietsinfrastructuur, niet alleen geen gaten in het pad, maar ook op tijd strooien en vegen en je hebt een zeer terechte winnaar.

Zoetermeer: beste grote gemeente

Zoetermeer 1

De zon scheen in Zoetermeer! Bij café de Zoetelaar werd de prijs voor beste grote fietsgemeente uitgereikt aan wethouders Jan Iedema en Margreet van Driel. “Zoetermeer is een ontzettend fijne Fietsstad om trots op te zijn. Je wint niet twee keer de prijs voor beste grote fietsgemeente als je niet constant op zoek gaat naar verbeterpunten en daar dan ook wat mee doet”, aldus Iedema. Van Driel vult aan: “Deze prijs is niet alleen belangrijk voor onze inwoners maar ook voor onze bezoekers. Fietsen? Zoetermeer is de plek!

In Zoetermeer is het fietsnetwerk van hoge kwaliteit, niet alleen overdag, ook ’s avonds en ’s nachts is er door het nachtnet fiets een goed gevoel van veiligheid. Dat wordt ook door de fietser gewaardeerd die aangeeft dat het in Zoetermeer prettig fietsen is voor jong en oud. Daarnaast wordt het fietsnetwerk binnen de gemeente beoordeeld als logisch en compleet. Dit uit zich dan ook in weinig omrijden, logisch en rechtstreeks fietsen naar je bestemming.

Naast deze vier prijzen valt er nog één hoofdprijs te verdelen: de felbegeerde titel Fietsstad 2022. Deze prijs wordt uitgereikt aan een van de bovenstaande gemeenten. Op 2 juni 2022 wordt op het Nationaal Fietscongres in Enschede duidelijk in welke van deze gemeenten ook daadwerkelijk het fijnste wordt gefietst. Zij mogen zich Fietsstad 2022 noemen en volgen daarmee gemeente Veenendaal op.

Categorieën

Carmen Meijer – Studio Qasa-43

Carmen Meijer

Project- en campagnemanager

Als ik met de zon in mijn gezicht op de fiets zit en verschillende soorten fietsers mij laten glimlachen, ben ik er trots op dat ik mij mag inzetten voor de mens en maatschappij: dat is voor mij het ultieme fietsgeluk. Dit geluk wil ik graag overdragen aan een jongere doelgroep. Met als doel dat fietsen als meer dan ‘normaal’ wordt ervaren. Ik sta aan het startpunt van nieuwe campagnes en ben betrokken tot we samen het eindpunt hebben behaald!