Noord-Beveland wint titel Fietsgemeente 2024

Prijzen voor Kampen, Noord-Beveland, Texel en Zoetermeer

Fietsgemeente logo 2024 liggend

In de verkiezing Fietsgemeente 2024 van de Fietsersbond zijn vier gemeenten in de prijzen gevallen. De gemeente Texel is de snelst stijgende gemeente, Noord-Beveland de beste kleine gemeente, Kampen de beste middelgrote gemeente en Zoetermeer de beste grote gemeente.

Op donderdag 6 juni 2024 is tijdens het Nationaal Fietscongres bekendgemaakt dat gemeente Noord-Beveland de titel Fietsgemeente 2024 heeft gewonnen!

Maar liefst 46.541 fietsers gaven hun mening over het fietsklimaat in hun gemeente in de landelijke enquête van de Fietsersbond. “De enquête Fietsgemeente 2024 levert een schat aan informatie op over het fietsklimaat per gemeente. Met de data kunnen onze 2.000 vrijwilligers heel gericht aankloppen bij hun gemeente en vragen om verbeteringen,” zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. “De winnende gemeenten mogen trots zijn op hun fietsbeleid. Ze hebben ieder mooie stappen gezet om de fiets op één te zetten. En de fietsers in hun gemeente waarderen dat.”

Fietsersbond Fietsgemeente 2024 winnaar Noord-Beveland – Foto The Arrows

Noord-Beveland wint titel Fietsgemeente 2024

Gemeente Noord-Beveland wint de titel Fietsgemeente 2024 van de Fietsersbond. Lees meer

Fietsgemeente 2024 Texel

Texel is snelst stijgende gemeente

Gemeente Texel is door fietsers uitgeroepen tot snelst stijgende gemeente. Volgens fietsers is fietsen op Texel sterk verbeterd ten opzichte van de vorige Fietsgemeente verkiezing. Fietsers zijn een stuk positiever over het fietsnetwerk dan voorheen. “De fietspaden zijn zo goed opgeknapt! Top. Het was vervelend dat je om moest fietsen maar nu heb je er zoveel genot voor terug!”, aldus een van de respondenten.

Ook ervaren mensen er minder stress op de fiets. “Er zijn steeds meer fietspaden opnieuw verhard en vooral belangrijk: verbreed, waardoor er voldoende ruimte is om met veel mensen heerlijk te kunnen fietsen!” Je kunt je fiets met een gerust hart op slot zetten: fietsdiefstal is zeldzaam op Texel.  

Fietsgemeente 2024 Noord-Beveland

Noord-Beveland is beste kleine gemeente

Gemeente Noord-Beveland wint de titel beste kleine fietsgemeente. Er is weinig stress in het verkeer en het fietsnetwerk is zeer goed onderhouden. Fietspaden zijn schoon en verkeersvoorzieningen als stoplichten en bewegwijzering zijn dik in orde. Wat ook opvalt in de resultaten van de enquête is dat er weinig conflicten met andere weggebruikers zijn. Fietsers in Noord-Beveland ervaren het fietsen als heel prettig.Fietsen op Noord-Beveland is geweldig. Je kan langs de zee fietsen, langs het meer én op mooie binnenwegen!,” aldus een van de respondenten.

Volgens de fietsers in Noord-Beveland wordt er veel voor hen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van mooie routes, rustige fietspaden en geen plassen op de weg. Een tip van een van de respondenten: “Fietsen op het Eindeloos Eiland is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar rust, ruimte en prachtige natuur.”

Fietsgemeente 2024 Kampen

Kampen is beste middelgrote gemeente

Gemeente Kampen ontvangt de titel beste middelgrote gemeente omdat zij onder andere goed scoort op het fietsnetwerk. “De omgeving van Kampen, gebieden met veel natuur, is ideaal voor korte of lange fietstochten,” aldus een van de respondenten. Fietsers in Kampen hebben een betere fietsbeleving dan in andere gemeente van gelijke grootte. “Het is behoorlijk prettig in Kampen te fietsen, alles is per fiets bereikbaar.”

Ook scoort de gemeente goed op onderhoud van de fietspaden. Fietsers ervaren op hun route weinig hindernissen en bereiken makkelijk hun eindbestemming.

Fietsgemeente 2024 Zoetermeer

Zoetermeer is beste grote gemeente

Gemeente Zoetermeer is voor de tweede keer op rij door fietsers uitgeroepen tot beste grote gemeente. Volgens de respondenten heeft Zoetermeer een goed fietsnetwerk en zijn de fietsers tevreden over de verlichting op fietspaden: “de zogeheten N8 (nacht) fietsroutes zijn top; ze leiden fietsers langs goed verlichte en sociaal beter gecontroleerde plaatsen.”

In Zoetermeer zijn ruimschoots fietsparkeerplekken beschikbaar aldus de fietsers: “er wordt goed gekeken naar mogelijkheden om gratis en bewaakt je fiets te kunnen stallen.” Fietspaden en fietsstroken zijn vaak breed genoeg. 

Over Fietsgemeente 2024

De Fietsgemeente verkiezing wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Fietsersbond. In de enquête gaven fietsers antwoord op vragen over functionele zaken, zoals ruimte op fietspaden, voorzieningen voor fietsers en de kwaliteit van het wegdek. Het gevoel van de fietser werd niet vergeten, want het veel subjectievere ‘fietsplezier’ en ‘fietsbeleving’ kwamen ook aan bod.

Met de resultaten uit de enquête kunnen gemeenten samen met de lokale Fietsersbond afdeling ervoor zorgen dat fietsen nog veiliger en comfortabeler wordt. De overall winnaar krijgt de felbegeerde titel Fietsgemeente 2024.

fietsgemeente logo LOW RES

Fietsgemeente 2024

Noord-Beveland is uitgeroepen tot Fietsgemeente 2024! Lees meer

Categorieën