Fietsen naar het werk

Politie ‘goud’ gecertificeerd Fietsvriendelijk Bedrijf

Esther van Garderen reikt het certificaat uit

De politie is door de Fietsersbond gecertificeerd als Fietsvriendelijk Bedrijf op niveau ‘goud’. Dat betekent dat de organisatie haar werknemers op een hoog niveau faciliteert en stimuleert om met de fiets naar het werk te komen. Op maandag 7 februari reikte Fietsersbond-directeur Esther van Garderen het certificaat uit aan Jolanda Aalbers, Hoofd Bedrijfsvoering eenheid Oost-Nederland van de politie.

Voor de politie is het vanzelfsprekend om fietsvriendelijk te zijn, zegt Jolanda Aalbers: “Fietsen kent alleen maar voordelen. Het is goedkoop, gezond en goed voor het milieu. En veel collega’s vinden het heerlijk om al fietsend het hoofd even leeg te maken, na een drukke dag. Het certificaat is een bekroning voor onze inspanningen om het gebruik van de fiets te stimuleren. Maar ik zie het ook als een opsteker voor alle collega’s die nu al op de fiets zitten. Ik weet zeker dat dat er nog veel meer worden de komende jaren.”

Voorbeeld voor anderen

De fietsvoorzieningen bij de politie zijn door de Fietsersbond langs een Europese meetlat gehouden. Het Cycle Friendly Employer-programma stelt eisen op het gebied van fietsvoorzieningen, -vergoedingen en -stimulering. De Fietsersbond is blij met het gouden rapport van de politie. Esther van Garderen: “De politie is de grootste werkgever in Nederland met heel veel locaties, en kan dus dienen als voorbeeld voor vele andere organisaties. Door als werkgever goede fietsfaciliteiten te bieden aan je medewerkers maak je de keus om op de fiets naar je werk te gaan veel makkelijker. We hopen dat het voorbeeld van de politie veel andere werkgevers inspireert om ook fietsvriendelijker te worden.”

Bereikbaar en gezond

Het doel van het certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf is om bedrijven bewuster te maken van de voordelen van de fiets. Esther van Garderen: “Bij fietsen snijdt het mes voor werkgevers echt aan twee kanten. Aan de ene kant helpt de fiets bij het duurzaam bereikbaar maken van je bedrijf, en aan de andere kant blijven werknemers gezonder. Investeren in de fiets biedt alleen maar voordelen.”

De politie heeft voor medewerkers aantrekkelijke fietsregelingen en een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer. De komende vijf jaar brengt de politie fietsvoorzieningen in het hele land op het niveau van de certificering.  Zo worden gebouwen die hierover nog niet beschikken, bij renovatie voorzien van een fietsenstalling, laadpunten, een reparatiezuil, kleedruimte en douches. In totaal gaat het om ruim 500 politiebureaus en andere politielocaties.

 

Categorieën