Fietsersblog

Slimmer, flexibeler, groener en veiliger

Deze week kwamen twee belangrijke onderzoeken uit. Maandag berichtte de GGD Gelderland-Midden dat brommers en scooters enorm veel vervuiling veroorzaken, met de nodige gezondheidsrisico’s tot gevolg. Vandaag kwam daar een onderzoek van de Mobiliteitsalliantie bij, waarin driekwart van de ondervraagden aangeeft dat ze willen dat er actie wordt ondernomen om de uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen.

Fietspad naast het spoor in Zwolle
Beeld-auteur: Harry Gijsman

Het onderzoek van de Mobiliteitsalliantie is veelzeggend, want het laat heel duidelijk zien dat Nederlanders klaar zijn voor nieuwe, meer duurzame vormen van mobiliteit, zowel om de bereikbaarheid te vergroten, als om de luchtkwaliteit en hun gezondheid te verbeteren. Zo zien automobilisten heel duidelijk de fiets als alternatief voor de auto, wordt beter openbaar vervoer gezien als de manier om files op te lossen, en verwachten mensen steeds meer het gebruik van meerdere vervoermiddelen te combineren, bijvoorbeeld de fiets en de trein.

Deze geluiden zijn bemoedigend, want de enige manier waarop we onze mobiliteit definitief schoner kunnen krijgen, is als we massaal dit soort keuzes maken. In dat licht is ook de samenstelling van de Mobiliteitsalliantie interessant. Zeventien organisaties, naast de Fietsersbond ook de ANWB, de RAI Vereniging, TLN, NS, KNV, HTM, RET, GVB, Transdev, Qbuzz, BOVAG, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, MKB Infra, VZR, FEHAC en Rover. Een brede waaier van belangenorganisaties en bedrijven die de Nederlandse mobiliteit vooruit willen helpen door haar slimmer, flexibeler, groener en veiliger te maken.

Aanstaande donderdag gaan we met een aantal kandidaat-Kamerleden in debat over dit thema. Volg het op https://mobiliteitsalliantie.nl/

Categorieën

Saskia Kluit

Saskia Kluit

Directeur

Saskia Kluit (1973) werkt sinds 2009 bij de Fietsersbond. Eerst als Teamhoofd Communicatie, vervolgens als adjunct-directeur en sinds 2015 als directeur. Saskia is getrouwd, heeft twee zoons en woont in Utrecht.