Fietsersblog

Slimmer, flexibeler, groener en veiliger

Deze week kwamen twee belangrijke onderzoeken uit. Maandag berichtte de GGD Gelderland-Midden dat brommers en scooters enorm veel vervuiling veroorzaken, met de nodige gezondheidsrisico’s tot gevolg. Vandaag kwam daar een onderzoek van de Mobiliteitsalliantie bij, waarin driekwart van de ondervraagden aangeeft dat ze willen dat er actie wordt ondernomen om de uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen.

Fietspad naast het spoor in Zwolle
Beeld-auteur: Harry Gijsman

Het onderzoek van de Mobiliteitsalliantie is veelzeggend, want het laat heel duidelijk zien dat Nederlanders klaar zijn voor nieuwe, meer duurzame vormen van mobiliteit, zowel om de bereikbaarheid te vergroten, als om de luchtkwaliteit en hun gezondheid te verbeteren. Zo zien automobilisten heel duidelijk de fiets als alternatief voor de auto, wordt beter openbaar vervoer gezien als de manier om files op te lossen, en verwachten mensen steeds meer het gebruik van meerdere vervoermiddelen te combineren, bijvoorbeeld de fiets en de trein.

Deze geluiden zijn bemoedigend, want de enige manier waarop we onze mobiliteit definitief schoner kunnen krijgen, is als we massaal dit soort keuzes maken. In dat licht is ook de samenstelling van de Mobiliteitsalliantie interessant. Zeventien organisaties, naast de Fietsersbond ook de ANWB, de RAI Vereniging, TLN, NS, KNV, HTM, RET, GVB, Transdev, Qbuzz, BOVAG, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, MKB Infra, VZR, FEHAC en Rover. Een brede waaier van belangenorganisaties en bedrijven die de Nederlandse mobiliteit vooruit willen helpen door haar slimmer, flexibeler, groener en veiliger te maken.

Aanstaande donderdag gaan we met een aantal kandidaat-Kamerleden in debat over dit thema. Volg het op https://mobiliteitsalliantie.nl/

Categorieën

Saskia Kluit

Saskia Kluit

Directeur 2015-2020

Fietsgeluk is samen met mijn familie op pad. Mijn moeder op de e-bike, met mijn man op de tourfiets en met mijn zonen op de OV-fiets. Ik zet me in voor fietsgeluk voor alle fietsers in Nederland. Jong, oud, snel of rustig aan: ik wil van Nederland een fietsland maken waar iedereen op alle uren van de dag lekker kan fietsen. Enorm trots ben ik op de Fietsvisie 2040 waarmee we ons als vooruitstrevende club op de kaart zetten. Maar nog trotser ben ik op onze vrijwilligers: mensen die zich inzetten voor beter en veiliger fietsen in Nederland.