‘Teleurstellend’

Smart Halo

‘Hij ziet er wel mooi uit’

Smart Halo

Jaren geleden hebben we meegedaan aan de crowd funding voor de Smart Halo (169 euro). Deze zomer was het navigatie-apparaat eindelijk klaar. Was het het wachten waard?

Testpannellid Jonas Haring
Beroep: Freelance leraar techniek en exacte vakken.
Fietsen: een degelijke Gazelle stadsfiets en een oude opnieuw opgebouwde racefiets

‘Ik zou hem misschien kopen als ik maaltijdkoerier zou zijn’
‘Eerst dacht ik: het is zoiets als kippenbouillon. Heel veel werk en gedoe, terwijl je net zo goed een bouillonblokje kunt gebruiken. Met Smart Halo is het net zo, dacht ik. Een ingewikkeld apparaat terwijl je net zo goed met je telefoon kunt navigeren. Maar toen ik er eenmaal aan gewend was, vond ik het eigenlijk heel simpel. Je moet op je telefoon aangeven waar je heen wilt en dan legt hij via bluetooth contact met de Smart Halo. Als je weet hoe het werkt gaat het prima.

Portret van Jonas Haring
Beeld-auteur: Maarten Hartman

Zo’n honderd meter voor je iets moet doen, gaat hij piepen. Als je rechtsaf moet, krijg je aan de rechterkant een rij witte ledjes. Die witte balk wordt langzaam helemaal groen en als alle lampjes knipperen moet je afslaan. Als je meteen erna weer moet afslaan, blijven er drie bolletjes wit. Ik heb een willekeurig adres gekozen en ben daar zonder problemen gekomen. Er zijn wel een paar rare dingetjes. Utrecht Centraal kent hij niet als bestemming. Je kunt dat dan wel op de kaart aangeven. Maar hij onthoudt geen van je bestemmingen die je op de kaart kiest voor een volgende keer. En hij wilde dat ik bij een brug van de fiets zou stappen en de trap zou nemen. Terwijl gewoon de brug af fietsen logischer zou zijn. Of ik hem zou kopen? Misschien als ik maaltijdkoerier zou zijn. Dan zou ik het wel handig vinden.’

TestKees:‘Het ziet er wel mooi uit’
‘De navigatie is teleurstellend, waarschijnlijk gebruiken ze geen goede kaarten. De navigatie verloopt via je telefoon en die moet dus continu in verbinding staan met de Smart Halo en dat vergt veel van je accu. De aanwijzingen op het scherm zijn minimaal. Het wordt vooral ingewikkeld als je twee kort na elkaar links moet afslaan. Of eerst naar links en dan na 10 meter gelijk weer rechts.

testkees

Een lijntje volgen op het scherm vind ik veel gemakkelijker. Ik heb ook liever gesproken aanwijzingen met alleen een oortje. De diefstalbeveiliging heb ik niet echt getest. Er is alleen een geluidsalarm en geen gps-tracker waarmee je je gestolen fiets kunt volgen of die een seintjes geeft wanneer je fiets wordt verplaatst. De Smart Halo heeft geen hartslagmeter en de snelheid is primitief weergegeven. Je krijgt kortom eigenlijk nauwelijks iets, maar het ziet er wel mooi uit.’

Testpannellid Eva Rensman had hoge verwachtingen van de Smart Halo, maar moest verstek laten gaan omdat haar telefoon nog 3G was. De iPhone SE van redacteur Suzanne Brink schoot na het installeren van de app continu op zwart, maar dat kan toeval zijn.

Categorieën