Specialized Turbo Vado SL

Superlichte elektrische fiets

Lekker veel zelf doen

Specialized Turbo Vado SL

De Specialized Turbo Vado SL is een zeer lichte elektrische fiets. De hele fiets inclusief drager, spatborden, standaard, verlichting en accu van 320 Wh weegt maar 15 kilo. 

Specialized SL 1.1

De Specialized SL 1.1 lichtgewicht motor is echt ontworpen om zelf nog flink mee trappen. Het koppel is 35 Nm. Dat is laag, wat betekent dat je zelf flink moet trappen om de volle ondersteuning te krijgen. Dat merkte ik wel bij het wegfietsen. De kracht die je zelf met je benen zet wordt maximaal 180% versterkt, wat aan de lage kant is. Ter vergelijking: bij de Bosch Performance Line CX is dat 340%. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Ik vond het prettig fietsen, het is goed voor je conditie en je accu raakt minder snel leeg. Als de ondersteuning uitstaat rij je ook nog soepel op de Specialized Turbo Vado SL. Ik had geen last van extra weerstand van de motor. Duidelijk nadeel is wel het geluid van de motor. Als je in een traag tempo een klein hellinkje oprijdt hoor je de motor heel goed.

Accu in het frame

Dat de fiets zo licht is komt mede doordat de accu in het frame is ingebouwd. En 320 Wh voor een accu is relatief weinig. Het is wel mogelijk om een extra accu van 180 Wh te kopen die je als een soort bidon in een houder kunt monteren. 

Vier versies van de Vado SL

Er zijn van de Vado SL vier versies. Twee versies met verschil in de kwaliteit van de onderdelen. En van beide versies is er een kale uitvoering en eentje met spatborden. Je hebt de Vado SL 5.0 EQ voor 4599 euro en de Vado SL 4.0 EQ voor 3499 euro. De duurdere 5.0 heeft vering in het stuur, maar ik merkte daar weinig van. Die vering is niet te vergelijken met echte vering in de voorvork.

E-bike kiezen ingewikkeld?

Dat hoeft niet. TestKees helpt je met zijn Stappenplan E-bike kopen 2021.

Ja, ik ontvang graag het Stappenplan!

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.