Test van drie krachtige koplampen

H- Black koplamp van Herrmans

Herrmans maakt scherp geprijsde krachtige koplampen. Ik heb de H-Black MR8 (30 euro) en de H-Black Pro (55 euro) voor dynamo vergeleken met de Axendo 60 van Spanninga (50 euro).

Axendo 60 van Spanninga favoriet

De H-Black MR8 (30 euro) en de Axendo 60 (50 euro) hebben een vergelijkbare lichtbundel. Maar ik heb een hele lichte voorkeur voor de Axendo 60 omdat die de straat net een fractie beter verlicht. Voordeel van de H-Black is wel dat de lamp beter zichtbaar is van opzij en dat hij 50 gram lichter is doordat hij van kunststof is. De behuizing en bevestigingsbeugel van de Axendo 60 zijn van metaal, wat als voordeel heeft dat hij waarschijnlijk minder snel kapot gaat.

Spanninga elips achterlamp

Verlichting

Een lamp op je fiets laat je veiliger fietsen. Lees meer

Meer licht met de koplamp H-Black Pro, maar slecht verdeeld

H-Black Pro Herrmans

De H-Black Pro geeft meer licht, maar de vorm van de lichtbundel is veel slechter. De weg wordt vlak voor je wiel niet verlicht en door de scherpe scheiding aan de zijkant van de lichtbundel blijft de berm donker. Als je de lamp goed afstelt wordt de weg in het midden vlak voor je het beste verlicht, maar zie je niet veel meer als je verder weg kijkt. Bij lampen met een goede bundel is de weg veel regelmatiger verlicht. De lamp schijnt ook veel nutteloos licht naar boven. Dat is een beetje storend als je rechtop zit en erg irritant als je in een sportieve houding fietst en recht boven je lamp hangt. Kortom: geen aanrader, ondanks de hoeveelheid licht.

Welke koplampen zijn verblindend en welke niet? Testkees zocht het voor je uit. Bron: www.youtube.com

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.