Tia komt in botsing met paaltje: ‘De impact van zo’n knal is stevig’

Fietsersbond ongeluk paaltje

Op een regenachtige avond in december 2018 was Tia van der Velde op weg naar Britsum in Friesland. De rit op haar fiets verliep echter niet zoals gehoopt. Hiermee werd ze één van de vele fietsers die een ongeluk hebben met een paaltje op het fietspad.

‘Ik had al de hele dag achter mijn computer gezeten en het leek me dus wel een goed idee om op de fiets te gaan.’ Terwijl ze door het Leeuwarder bos fietste, kwam ze een onverlicht paaltje tegen. ‘Het zilverkleurige paaltje viel helemaal weg in het grijze weer, waardoor ik er met de bak voorop mijn fiets precies in bleef hangen. Ik werd voorover over het paaltje gelanceerd en kreeg de fiets in mijn nek.’ Gelukkig konden voorbijgangers haar helpen en werd ze naar het ziekenhuis gebracht. ‘Ik kwam daar aan met een gebroken neus, mijn kin lag helemaal open en mijn oog zat dicht. Mijn hele gezicht zag er verschrikkelijk uit.’ Voor het grootste deel is ze helemaal opgeknapt, maar haar reukzintuig is ze deels verloren.

Impact

‘De impact van zo’n knal is toch wel stevig. We zijn het als Nederlanders gewend om veel te fietsen en dat je dan zoiets overkomt… Hoe heb ik dat paaltje nu niet gezien?’ Ondertussen heeft Tia de fiets waar ze het ongeluk mee heeft gehad dan ook weggedaan en was ze een tijd lang huiverig om door het donker te fietsen. ‘Blijkbaar zie ik het dan niet goed en wie weet fiets ik zo weer ergens overheen.” Ook heeft ze sindsdien niet meer de plaats van het ongeval bezocht. Het is dus nog onbekend of het paaltje inmiddels is weggehaald. ‘Na het ongeluk heb ik wel een bericht gestuurd naar de gemeente over mijn ongeluk, maar heb daar na kort contact nooit meer wat van gehoord. Ik heb het dan maar ook gelaten voor wat het was.’ Ze heeft geaccepteerd dat het haar is overkomen en focuste vooral op haar herstel.

Sticker_paal_indeweg4__site

Fietsersbond start campagne tegen gevaarlijke paaltjes

Weg met gevaarlijke paaltjes rondom het fietspad! Lees meer

Kritiek

Ondanks haar ongeluk begrijpt Tia de wegblokkades wel, maar ze vindt dat er aan de uitvoering nog veel verbeterd kan worden. ‘Ik snap best dat er op bepaalde plaatsen zulke paaltjes moeten staan, maar zorg er dan voor dat zo’n ding goed reflecteert, kleurrijk is of zorg dat auto’s op een andere manier geblokkeerd worden. Er zijn meer mogelijkheden dan een paaltje dat volledig opgaat in zijn omgeving.’ Ook begreep ze bij haar eigen ongeluk überhaupt de plek niet van zo’n paaltje. ‘Ik vond het eigenlijk ook geen logische plek voor een paaltje, want anders had ik er meer op gerekend.’

Ze is dan ook blij dat de Fietsersbond aan de slag gaat met de paaltjescampagne. ‘Ik denk dat het heel goed is dat de Fietsersbond dit oppakt, omdat mensen die minder fietsen of misschien vooral naar wegen kijken vanuit het oogpunt van de automobilist, zich niet altijd bewust zijn van het gevaar dat zo’n paaltje teweeg brengt voor fietsers. Ik denk dat er vooral gedacht wordt vanuit het verbod voor de auto en niet vanuit de veiligheid van de fietser.’

Foto interview Tia

Categorieën