Traplift voor de fiets

Gemeentebesturen willen fietsen graag opbergen in ondergrondse stallingen. Maar fietsers houden niet zo van trappen. De VeloComfort – een soort traplift voor de fiets – moet de aversie voor trappen wegnemen.

Bron: www.youtube.com

In een ondergrondse fietsenstalling vlakbij het Leidseplein in Amsterdam is dinsdag de eerste VeloComfort in gebruik genomen. Als je de stalling in wilt, duw je je fiets op de trap in een goot met borstels. De borstels geven weerstand waardoor je fiets minder hard gaat. Zo kun je de fiets beter onder controle houden. En als je de stalling wilt verlaten, duw je je fiets in een goot aan de andere kant van de trap. In die goot is een lopende band gemonteerd. Een sensor merkt op dat er een fiets is en dan gaat de band lopen.

VeloComfort

De VeloComfort is een vinding van Lo Minck Systemen uit Lisserbroek. Het lijkt een simpele uitvinding maar in Lisserbroek hebben ze er een tijdje op zitten puzzelen. ‘Je moet een veilig systeem maken. En het moet tegen vandalisme bestand zijn’, legt Arjan Minck uit. Een band met haken viel af omdat daarmee ook iets anders dan de fiets meegesleurd zou kunnen worden.
Uiteindelijk is het een lopende band geworden, waarin sterke kevlardraden verwerkt zijn. Kevlar kan niet roesten en rekt niet veel uit. Volgens Minck blijft de lopende band onder alle weersomstandigheden goed werken.
De snelheid van de band is afgesteld op de traploopsnelheid van een oudere fietser met een elektrische fiets. Wie het wil kan natuurlijk – net als op een tapis roulant op luchthavens– sneller lopen.

Steile trappen

Amsterdam heeft de primeur. De volgende fietsenstalling met een lopende band en borstelbaan komt in Enschede, onder het Willem Wilminkplein. ‘Bijzonder is dat de VeloComfort besteld is op basis van een prototype. De ambtenaar uit Enschede had zijn moeder meegenomen. Toen zij het goedkeurde, kon het doorgaan.’
Inmiddels is er belangstelling uit Zoetermeer, Amersfoort en Antwerpen. Architecten hebben ook al gebeld. En Minck ziet nog veel meer plekken waar de VeloComfort van pas kan komen: ‘Veel stations hebben steile trappen.’

fietspad in china

Chinees luchtfietspad met lopende band uit Lisserbroek

Beijing wil graag het fietsen stimuleren. Maar er is alleen maar plek voor luchtfietserij. Lees meer

Categorieën