Piepende remmen

Duurtest Decathlon Elops update

Decathlon Elops update

Testfietser Kristel trok begin december weer aan de bel: de remmen piepten.

Remhoeven 

elops_zij 2

Test: Goedkope Decathlon stadsfiets

TestKees heeft de Decathlon Elops getest, de stadsfiets met zes versnellingen voor €300. Lees meer

Testfietser Kristel trok begin december weer aan de bel: de remmen van haar Decathlon Elops piepten. Maar, zul je net zien, toen ze voor ons kantoor in Utrecht stond, waren de remmen ineens stil. Kees: ‘Ik kan me wel voorstellen waarom ze de ene keer wel piepen en de andere keer niet. Dat heeft te maken met vocht en temperatuur. Wat me opvalt is dat de ‘remhoeven’ heel slap zijn. Remhoeven zijn de stangen waar de remblokjes aan vast zitten.’ 

Remblokjes 

De remblokjes waren iets versleten, maar nog niet zover dat ze vervangen hoeven worden. Kees: ‘Ik heb de remmen bijgesteld door de stelschroef naar buiten te draaien zodat de remblokjes weer dichter op het wiel zitten. Als je remmen met remblokjes hebt, vraagt dat wel wat onderhoud. Het is handig om te weten hoe je de kabellengte instelt en je moet de remblokjes zeker tijdig vervangen of laten vervangen. Anders gaat je velg eraan. Je moet ook uitkijken dat er geen steentjes in de blokjes blijven zitten, want dan worden het schuurpapiertjes. 

De achterrem stelde weinig meer voor. Die heeft Kees ook bijgesteld. 

Kristel vertelde dat de remkabel een keer bevroren was geweest. Kees: ‘Dat is ogisch. De remkabel en versnellingskabel zijn onhandig bevestigd waardoor er makkelijk spatwater van het voorwiel inloopt. Dat is gewoon een ontwerpfout.’

N.B. Een bevroren remkabel kan heel gevaarlijk zijn. Check voor je vol het verkeer ingaat of je remmen en versnellingen het doen als het vriest.

Spijkerbanden

Wintertips voor de fiets

Hoe kun je je als fietser voorbereiden op winterse omstandigheden? TestKees geeft tips. Lees meer

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.