Tegengas voor opgevoerde fatbikes

Verbod op opvoersets elektrische fietsen

Een fatbike in het verkeer

Na lang aandringen van de Fietsersbond stelt het kabinet een verbod in op de verkoop en het gebruik van opvoersets van elektrische fietsen. Vooral opgevoerde fatbikes zorgen voor veel overlast en gevaarlijke situaties in het verkeer.

De Fietsersbond pleit al lange tijd voor maatregelen om het opvoeren van elektrische fietsen tegen te gaan. Vooral het aantal fatbikes waar de snelheidsbegrenzing wordt uitgeschakeld of een gashendel wordt gemonteerd baart grote zorgen. “Wij noemen dat een sjoemelscooter, want dat is helemaal geen fiets”, zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.

 

Help de Fietsersbond om Nederland veiliger te maken voor fietsers!

Steun ons

Het aangekondigde verbod is een stap in de goede richting. Net als de komst van speciale rollenbanken waarmee kan worden vastgesteld of een fatbike, of andere elektrische fiets, is opgevoerd. Al kunnen gebruikers met een druk op de knop de opvoerset uitzetten als ze een controle zien. Fietsers zijn straks alsnog strafbaar als de opvoerset wordt waargenomen, ook al is deze niet geactiveerd.

Een kwartet Nederlandse fabrikanten van fatbikes trok afgelopen maand zelf ook aan de bel. Zij presenteerden plannen om het opvoeren tegen te gaan. Naast het verkoopverbod op opvoersets willen zij consumenten ook beter voorlichten over de gevaren van het opvoeren. Bijvoorbeeld dat je bij een ongeluk niet verzekerd bent.

Jongere op fatbike in Hilversum en tegemoetkomende fietser.

Vier fabrikanten willen opvoeren fatbikes tegen gaan

Reactie Fietsersbond in de media. Lees meer

Categorieën