Direct naar inhoud

Vier fabrikanten willen opvoeren fatbikes tegen gaan

Gepubliceerd op:

Dinsdag 12 maart presenteerden vier Nederlandse fatbike fabrikanten (Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap) hun plannen om het opvoeren van fatbikes tegen te gaan. Het was een drukbezochte bijeenkomst met veel aandacht van de media.

Ook was een beleidsmedewerker van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig. De minister moet namelijk voor 1 april aan de Tweede Kamer een aanvalsplan voorleggen.

De belangrijkste maatregel uit het convenant van de vier fabrikanten is dat ze alleen nog maar willen samenwerken met dealers die geen elektrische fietsen of fatbikes opvoeren, of makkelijk opvoerbare fatbikes verkopen. Daarnaast willen ze de consument beter voorlichten over de gevaren van het opvoeren.

Een lijst met artikelen

Ministerie aan zet

De fabrikanten hadden twee duidelijke wensen voor het ministerie. De eerste wens is een verbod op het bezit van hardware of software om een e-bike op te voeren. Momenteel is het bezit hiervan niet verboden, maar wel het daadwerkelijke gebruik, en men moet op heterdaad betrapt worden. Gebruikers kunnen momenteel de opvoersetjes via een knopje uitzetten als ze een rollerbankcontrole zien.

Ook vragen ze om een actievere aanpak van de toezichthouders om de verkoop van elektrische fietsen die niet aan de Europese normen voldoen, aan te pakken. Momenteel is er slechts beperkte controle op, waardoor makkelijk opvoerbare fatbikes via diverse kanalen worden verkocht.

Fietsersbond in de media

De Fietsersbond reageerde in diverse media op het nieuws. Zo gaf Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, in het radioprogramma ‘Met het oog op morgen‘ aan: “Ik vind het prima dat deze vier fabrikanten deze poging doen en hun verantwoordelijkheid willen nemen. Maar er komt gewoon heel veel Chinese troep via internet de markt op. Ik ben blij dat de Inspectie Leefomgeving en Transport de zichtbare handelaren al bezocht en gewaarschuwd heeft. Dat helpt. Gemeentes moeten ook – bijvoorbeeld met boa’s – meer handhaven.

De Fietsersbond kijkt met zorg naar het aantal fatbikes dat wordt opgevoerd of waar een gashendel op gemonteerd wordt: “Waardoor je daar op kunt rijden zonder überhaupt te trappen. Wij noemen dat een sjoemelscooter, want dat is helemaal geen fiets.” Kees Bakker (TestKees) vult aan: “Het is beter als deze illegale fietsen volledig van de markt verdwijnen“.

Fietsersbond over fatbikes in de media:

  • Fatbikes: van speels tot spelbreker

    De fatbike terroriseert het verkeer, de Fietsersbond pleit voor strengere normen.

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!