Duizenden oBikes over de stad uitgestrooid

Zijn de nieuwe deelfietsen een aanwinst?

obike in Rotterdam

Chinese steden zijn overspoeld met deelfietsen die je overal kunt huren en ook weer achterlaten. Dit deelfietsenmodel heeft nu ook Nederland bereikt. Duizenden gele oBikes zijn al over Rotterdam uitgestrooid. Een aanwinst?

Nederland had ooit de primeur met het eerste Witte Fietsenplan. Dat kwam nooit echt van de grond. Maar met de komst van de smartphone komt het visionaire jaren zestigplan weer tot leven.
Chinese steden zijn al overspoeld met deelfietsen die je met je smartphone kunt ontgrendelen. En als je op je bestemming bent, zet je de fiets weer op slot en beëindig je de huurperiode. Je hoeft ze dus niet terug te zetten in een rek van de verhuurder (een docking station). Heel handig.
De keerzijde is dat men in China op allerlei plekken de fietsen achterliet. De politie moest de verweesde deelfietsen opruimen. Het zijn er zoveel dat de verzamelde opgeruimde fietsen een waar fietsenkerkhof vormen.

Hoe fietst de oBike?

Rotterdam is sinds enkele weken bezaaid met de gele fietsen van oBike, uit Singapore. Handig als je meteen een fiets nodig hebt. Maar hoe fietsen ze?

Bron: www.youtube.com

En wat vindt de Fietsersbond van de nieuwe deelfietsen?

‘Prima dat er nieuwe deelfietssystemen komen’, zegt Wim Bot van de Fietsersbond. ‘Systemen met een app en een smart lock waarmee je fiets ontgrendelt, bieden zeker voordelen, je hebt geen docking stations nodig. Maar de gemeente moet wel reguleren om wildgroei in openbare ruimte te voorkomen.’ Ook in Amsterdam zijn twee deelfietsbedrijven begonnen: Flickbike en Donkey Republic.

oBike voor de Markthal
Beeld-auteur: Michiel Slütter

Wat vind jij van de nieuwe deelfietsen?

Het kan heel handig zijn om overal een fiets te kunnen huren als je er eentje nodig hebt. Maar al die deelfietsen nemen ook weer ruimte in. En vaak is het al lastig om in drukke binnensteden een plek te vinden om je fiets te parkeren. We zijn heel benieuwd naar jouw mening en ervaringen.

Is het handig?
Zijn de deelfietsen een aanwinst voor de stad?
Of nemen ze teveel schaarse parkeerruimte in?
Heb je er al op gefietst? Rijden ze net zo lekker als een Nederlandse stadsfiets?

Categorieën

Michiel Slütter

Michiel Slütter

Hoofdredacteur

De fiets is zo vanzelfsprekend dat bijna vergeten wordt hoe bijzonder het is dat er zoveel wordt gefietst. Ik doe verslag van alles wat met fietsen en onze fietscultuur te maken heeft. Voor de Fietsersbond ben ik als hoofdredacteur cross media eindverantwoordelijk voor fietsersbond.nl en ons magazine de Vogelvrije Fietser.