Alles over hond meenemen op de fiets

Hond meenemen op de fiets
Pup van 2 maanden zit voor het eerst voorop de fiets.

Goede redenen om je hond mee te nemen met de fiets

Als pup kan de hond nog niet naast de fiets lopen. Te uitputtend en het is niet goed voor zijn gewrichten. Dan moet hij sowieso in een mand, bakfiets of fietskar. Maar ook volwassen honden zijn soms handiger óp dan naast de fiets te vervoeren. Bijvoorbeeld  in druk verkeer of als het erg warm is, want dan doet het hete asfalt pijn aan hun voetzolen. Verder is met een hond fietsen gewoon heel gezellig. Hij hoeft niet thuis te blijven als je gaat fietsen. En als je een oudere hond hebt die niet zo ver meer kan lopen, haalt hij toch nog een frisse neus.

Hond loopt naast de fiets in zonnige straat

Hond naast je fiets

Je kunt niet met elke hond naast de fiets lopen. Zeker niet van de ene op de andere dag. Lees meer

Ook voor grote honden

Veel mensen denken dat je alleen kleine honden mee kunt nemen op de fiets. In een mand voor- of achterop. Maar je kunt ook fietskarren kopen en en zelfs speciale hondenbakfietsen. Je moet de hond er alleen wel aan laten wennen.

Voor- of achterop de fiets?

Hond voorop is het summum van gezellig. Daar kan echt niets tegenop, maar 10 kilo aan je stuur rijdt niet fijn. Tenzij je transportrek aan het frame vastzit, zoals bij transportfietsen. Anders is een mand of krat achterop een stuk stabieler.

Hondenmanden

Hond mee op fiets
Beeld-auteur: Suzanne Brink

Voor voorop de fiets heb je allerlei fietsmanden en ook fietstassen van Fast Rider, Trixie en Basil voor honden tot 7 kilo. Sommigen werken met een kliksysteem.
Voor honden die zwaarder zijn (tot 13 kilo officieel) is een mand achterop geschikter. Bij Basil koop je voor 80 euro een hondenmand van hard plastic die met het kliksysteem MIK eenvoudig op de fiets te zetten is en ervan af te halen. Kussentje en riem om hond aan mand vast te maken zit erbij.

Voor dit kliksysteem is ook een grotere mand van riet te koop waarin je hond misschien wel languit kan liggen. Riet is kwetsbaarder. Een rieten mand overleeft het niet als iemand in de fietsenstalling zijn fiets uit het hoge rek naar beneden haalt, bijvoorbeeld.

DIY kratje

hond op de fiets
Dit is wereldfietser Amma, de hond van Eus, in een zelfgemaakte hondenmand met afdakje. Op NomadEus.nl kun je al hun avonturen volgen.

Zijn de bestaande fietshondenmanden te klein voor jouw hond van formaat border collie of Toller van rond de 15 kilo? Als je een zacht kussentje in een krat achterop legt en de hond eventueel met een hondenfietsmandkettinkje vastzet voldoet dat ook. Schroef het krat goed vast op je bagagedrager of zet een losse MIK-adapter aan een krat naar keuze. Hou je dan te weinig ruimte over om zelf goed te zitten? Dan kun je ook nog een verlengde bagagedrager aanschaffen.
Klinkt misschien als gedoe, maar je hebt er jaren lol van.

Voor de allerkleinste honden: buddyrider

Hond mee op de fiets

Grote voordeel van de buddyrider is dat hij aan de zadelpen wordt bevestigd zodat je geen extra gewicht aan je stuur hebt. Kosten: vanaf 189 euro.

Fietskar

Hond mee op fiets

Voor grotere afstanden en grotere honden is een fietskar handig. Dat kan een kar voor honden zijn, maar sommige mensen gebruiken gewoon een kinderkar. Doggyride is een populair model. Er bestaat ook een variant voor de kleinere hond, de Doggyride mini. Sommige hondenkarren zijn makkelijk om te bouwen tot een buggy. Zoals de Petiqiue Breeze. (In Nederland te koop bij Petsonline) Handig als je hond te jong of te oud is om lange einden te lopen. Je kunt er ook mee hardlopen.
Het beste is om de fietsenkar uit te proberen in de winkel. Fietst hij soepel?

Tip: kijk op Marktplaats naar een goede tweedehands fietskar. Ze worden regelmatig verkocht omdat een hond er niet in wil. Goede training helpt. Laat de hond wennen aan de kar door hem – eerst zonder wielen – in de woonkamer te zetten en de hond met lekkere snoepjes te verleiden erin te gaan zitten. Als hij eenmaal vrijwillig en graag in de hondenkar gaat zitten, kun je de wielen eronder zetten, een stukje met de hond in de kar gaan lopen, als dat goed gaat een klein stukje fietsen en bij elke stap de hond volop belonen.

Bakfiets of filibus

Bron: www.youtube.com

Veel bakfietsfabrikanten verkopen speciale edities voor honden. Nihola bijvoorbeeld en Babboe. Bij bakfiets.nl kun je een deurtje kopen zodat de hond er zelf in kan stappen. Ook een aardige oplossing: de filibus. Dat is een transportfiets met een grote bak voorop waar je zo een labrador in mee kunt nemen. Of twee kleinere honden.

Hond mee op fiets
Hond Rufus in een Filibus

Hond mee op huurfiets

Hond op de fiets

Cargoroo bakfiets. In steeds meer grote steden staan elektrische bakfietsen van Cargoroo en terwijl honden in veel huurauto’s niet mee mogen, adverteert Cargoroo er juist mee.

Mand op huurfiets: Basil heeft een hondenmand met een bevestigingssysteem dat je doodsimpel op elke bagagedrager vast kan maken. Helaas past het niet meer op de verhoogde bagagedrager van veel OV-fietsen.

Kar achter huurfiets

Bron: youtu.be

Kar achter huurfiets: de doorzetters kunnen een adapter kopen waaraan je de koppeling voor de fietskar vast kunt maken. Die adapter plus koppeling bevestig je vervolgens op de huurfiets. Dat kan ook op de ov-fiets. N.B. eerst was die adapter van Doggyride, nu van Bluebird. Als je de juiste koppeling erbij hebt, kun je op die manier onder andere ook de Petique Breeze achter elke fiets vastmaken.

Hoe zorg je dat hij er niet uit springt?

ketting voor fietsmand

Korf: Je hebt speciale hondenmanden, vaak van riet. Om te voorkomen dat honden eruit springen zit er een korf bij.
Hondenfietsmandketting: Een alternatief is een zogeheten hondenfietsmandketting met drie haken om de hond vast te zetten.

Hond laten wennen op de fiets

Bron: www.youtube.com

Marktplaats staat vol met gloednieuwe hondenmanden en hondenkarren. Niet elke hond is vanaf dag 1 gelukkig op de fiets. Veel mensen zetten hun hond plompverloren in een gehuurde fietskar of bakfiets als ze bijvoorbeeld op een Waddeneiland zijn. Dat is vaak geen succes. De honden piepen en blaffen en zijn volkomen in paniek. Een hond moet je echt verleiden om in een kar of bak mee te gaan. De een is makkelijk dan de ander en het is eenvoudiger een pup iets te leren dan een oudere hond. Maar geduld loont.

Puur fietsgeluk

Fotograaf Thomas Schlijper werd zo gelukkig van die honden op de fiets dat hij er een boekje van maakte: Elke dag een lach! Bron: www.youtube.com

Hoe doet jouw hond het op de fiets? Ervaringen van harte welkom! [email protected]

Veilig met je hond fietsen?

Dankzij de Fietsersbond is het fietspad niet alleen veilig voor jou maar ook voor je hond

Word lid