Fiets in trein header

Treinreizigers met fiets opgelet: werkzaamheden!

Ben je deze zomer van plan om met de fiets in de trein te reizen? Dit jaar staan er meer werkzaamheden aan het spoor dan ooit op het programma, wat betekent minder of geen treinen. Vaak worden als vervangend vervoer bussen ingezet, maar fietsen mogen daar helaas niet in mee. Check dus goed de Reisplanner voor je vertrek!

Speciaal voor alle fietsers die van A naar B willen reizen, woon-werkfietsers die (een gedeelte) met de trein reizen of andere reizigers die graag hun fiets meenemen in de trein, delen we op deze pagina de belangrijkste werkzaamheden in de zomermaanden. Mis je nog belangrijke informatie, laat het ons dan weten via [email protected]. Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 26 juni 2024.

Deel je ervaringen

Heb je al met je fiets in de trein gereisd deze zomer? Of heb je toch voor de auto gekozen in plaats van de trein? Deel je ervaringen met het (wel of niet) meenemen van de fiets deze zomer in onze enquête. Met jouw input kunnen we concrete aanbevelingen doen aan de NS.

Vul de korte enquête in

Overzicht belangrijkste werkzaamheden

Je vindt hier vooral de grote en geplande werkzaamheden, dus geen storingen. Check goed de Reisplanner voor je vertrek, daar vind je de meest actuele situatie.

In principe geldt: bij werkzaamheden worden bussen ingezet en fietsen mogen niet mee in de bus.

Fietsersbond – Fietser bij trein op station Leeuwarden met fiets – Fotograaf Corné Sparidaens
Foto: Corné Sparidaens

Leeuwarden: fiets mee in de bus!

Tot en met dinsdag 9 juli werkt ProRail aan het spoor rondom Leeuwarden. Er worden bussen ingezet. Omdat de werkzaamheden van/naar Leeuwarden een lange periode beslaan waarin geen treinverkeer mogelijk is en de werkzaamheden in het seizoen vallen waarin veel mensen met de fiets naar de Wadden reizen, is er bij hoge uitzondering wel vervangend vervoer voor fietsers geregeld.

Er worden speciale bussen met aanhangers voor fietsen geregeld die aansluiten op de vertrektijden van de boot. Hierin kunnen, afhankelijk van de grootte van de aanhanger, 15 tot 35 fietsen. Verder gelden dezelfde regels als voor het meenemen van fietsen in de trein. Op station Akkrum, Leeuwarden en Harlingen Haven word je geholpen door de medewerkers van NS en Arriva. De bussen vind je aan de voorkant van het station.

Bekijk alle vertrektijden van bussen met aanhangers en meer informatie. NS vraagt reizigers om rekening te houden met eventuele wachttijden en adviseert hen vanwege de beperkte capaciteit zoveel mogelijk gebruik te maken van fietsverhuur op de Waddeneilanden.

Fietsersbond – Fietser bij station Leeuwarden met fiets – Fotograaf Corné Sparidaens
Foto: Corné Sparidaens

Ede-Wageningen

Tussen maandagochtend 29 juli 01.00 uur en dinsdagochtend 13 augustus 05.00 uur rijden er geen treinen van en naar station Ede-Wageningen. NS en RRReis zorgen voor vervangend busvervoer tussen de stations Driebergen-Zeist, Arnhem en Barneveld. Deze bussen vertrekken van het busstation aan de zuidkant van het station. In het vervangend busvervoer mag je fiets helaas niet mee.

Amersfoort

Van 6 juli tot en met 18 augustus 2024 zijn er grote werkzaamheden op en rondom Amersfoort Centraal. Dit heeft grote impact op het treinverkeer in heel Nederland. Houd rekening met extra reistijd en/of vaker overstappen. In het vervangend busvervoer mag je fiets helaas niet mee.

Rotterdam - Den Haag Centraal

Door werkzaamheden zijn er tussen zaterdag 13 juli tot en met vrijdag 26 juli 2024 beperkingen op dit traject. Daardoor rijden er weinig tot geen treinen. Waar geen treinen kunnen rijden worden bussen ingezet. In het vervangend busvervoer mag je fiets helaas niet mee.

Boxtel-Eindhoven

Van zaterdag 6 juli tot en met donderdag 11 juli 09.30 uur werkt ProRail aan het spoor tussen Boxtel en Eindhoven. Daardoor kunnen daar geen treinen rijden. Daarnaast rijden er op zondag 7 juli minder treinen tussen Boxtel en ’s-Hertogenbosch en rijden er in het weekend van 6 en 7 juli geen treinen tussen Boxtel en Tilburg. In het vervangend busvervoer mag je fiets helaas niet mee.

OV-fiets

Bij werkzaamheden kan de OV-fiets een alternatief zijn voor kortere afstanden. De beschikbaarheid op elk station is te vinden in de NS-reisplanner. Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over de OV-fiets.

Elektrische OV fiets

Populaire OV-fiets vraagt om meer variatie

35 miljoen ritten werden al gemaakt sinds 2008; wat moet je nog meer weten? Lees meer