Fietsen naar het werk

Fietsersbond adviseert werkgevers en werknemers op het gebied van fietsmobiliteit naar, tijdens en van het werk. Samen met bedrijven streven we ernaar om mobiliteit op een gezonde, duurzame en doorgaans kosteneffectieve manier vorm te geven. Dit kan door het leasen van elektrische auto’s, maar wij kiezen liever voor de fiets! 

Fietsstimulering

Stimuleert jouw organisatie al om vaker op de fiets te komen, maar blijft het bij onsamenhangende acties als het gaat om het verduurzamen van mobiliteit? Of weet je niet waar je moet beginnen? Wij bieden handvatten en inspiratie om mobiliteit een actief onderdeel te laten zijn van het vitaliteitsbeleid. We geven antwoord op de vraag: hoe bedien je fietsende medewerkers die al fietsend naar het werk komen, en hoe zorg je ervoor dat er geen redenen meer zijn om niet fietsend naar het werk te komen?

Certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf
Ben je benieuwd hoe jouw organisatie scoort op fietsgebied en wil je in aanmerking komen voor een certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf? Lees dan hier verder.

Kansen

In 2022 legden inwoners van Nederland in totaal 44,3 miljard reizigerskilometers af van en naar het werk. 66% van deze verplaatsingen werd gemaakt door bestuurders van een personenauto, gevolgd door de trein (10%) en 7,5% met de fiets (bron: CBS). Daarmee fietsten we in 2022 minder naar het werk ten opzichte van 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. Tijd om die fietskilometers in te halen! 
 
Als werkgever is dit de kans om medewerkers te motiveren om voor de fiets te kiezen. We denken graag met je mee wat jouw medewerkers nodig hebben op het gebied van regelingen, voorzieningen en acties waarmee hun reisgedrag positief wordt beïnvloed.

De 5 voordelen van meer fietsende werknemers

  • Minder verzuim: fietsende medewerkers zijn gemiddeld jaarlijks 10 tot 15% minder ziek.
  • Minder kosten: een leaserijder is ruim 5 keer zo duur als een ov-forens en maar liefst 32 keer zo duur als een fietsende medewerker.
  • Minder parkeerplaatsen: een auto neemt 16 keer zoveel ruimte in als een geparkeerde fiets.
  • Minder CO2-uitstoot: een kilometer per e-bike levert 26 keer minder uitstoot op dan een autokilometer.
  • Minder stress over lengte van de reistijd: maar 11% van de fietsers ervaart trajectstress tegenover 31% van de automobilisten (file).

Hoeveel levert fietsen naar het werk op?

Wil je weten wat het je organisatie oplevert als medewerkers meer bewegen naar, tijdens en vanuit hun werk? Hier bereken je de financiële- en gezondheidsbaten als meer medewerkers fietsen.

Ga naar de rekentool