Fietsen naar school

Fietsen naar school is niet alleen leuk, maar ook slim, gezond, duurzaam en leerzaam. De Fietsersbond wil dat scholen, gemeenten en provincies een veilige schoolomgeving en schoolroutes inrichten, zodat ouders hun kinderen vaker met de fiets naar school brengen, of ze zelf naar school laten fietsen.

Hoe eerder een kind begint met fietsen, hoe groter de kans is dat hij of zij dat blijft doen tot op late leeftijd. De rit van huis naar de basisschool is ideaal om goed te oefenen met het fietsen en de omgang met het verkeer. Dit traject kan een positieve motivatie bieden om alle korte afstanden lekker met de fiets af te leggen.

Kinderen zelf vinden fietsen ook geweldig. Fietsen is namelijk:

  • LEUK je ziet en beleeft veel onderweg
  • GEZOND je beweegt lekker buiten
  • SLIM je presteert beter op school
  • DUURZAAM je helpt mee aan een beter milieu
  • LEERZAAM je leert veilig fietsen in het verkeer

Voordelen van fietsen naar school

Behalve dat fietsen leuk, slim, gezond, duurzaam en leerzaam is, zijn er nog veel meer voordelen van het fietsen naar school:

  1. Een halfuur fietsen, wat voor de meeste kinderen zeer normaal is (2 keer een kwartier op een dag) zorgt ervoor dat je lichaam de calorieën van 1 groot Magnumijsje of Cornetto verbrandt!
  2. Door elke week minstens 1 keer vaker de fiets naar school te pakken, vergroot je je uithoudingsvermogen met bijna een kwart!
  3. De combinatie van buitenlucht en beweging doet de circulatie van het bloed toenemen en voert afvalstoffen sneller af. Hierdoor zie je er beter uit en word je minder snel ziek!
  4. Als je 20 tot 30 minuten per dag fietst, kan je ‘s avonds twee keer zo snel in slaap vallen. Goed voor de kids en fijn voor de ouders!
  5. Tot 3 uur na het fietsen functioneren je hersenen beter dan daarvoor. Zo word je van fietsen dus slimmer!