Het Fietsende Schoolkind

Het Fietsende Schoolkind wil kinderen en hun ouders bewust maken van het feit dat fietsen naar school niet alleen leuk, maar ook slim, gezond, duurzaam en leerzaam is. Door het inspelen op deze kernwaarden stimuleren we scholen, gemeenten en provincies om een veilige schoolomgeving en schoolroutes in te richten. We willen dat ouders hun kinderen vaker met de fiets naar school brengen, of ze zelf naar school laten fietsen.

Ieder kind een fiets en ieder kind veilig en blij naar school. Dat is mijn droom. Ongeacht waar je woont, wat je afkomst is.

Esther van Garderen, directeur Fietsersbond

Hoe eerder een kind begint met fietsen, hoe groter de kans is dat hij of zij dat blijft doen tot op late leeftijd. De rit van huis naar de basisschool is ideaal om goed te oefenen met het fietsen en de omgang met het verkeer. Dit traject kan een positieve motivatie bieden om alle korte afstanden lekker met de fiets af te leggen. De kinderen zijn onze ambassadeurs omdat zij fietsen fantastisch vinden!

De Fietsersbond ziet in het fietsen naar school 5 belangrijke kernwaarden, die de bouwstenen zijn van onze campagne. Fietsen naar school is namelijk:

  • LEUK je ziet en beleeft veel onderweg
  • GEZOND je beweegt lekker buiten
  • SLIM je presteert beter op school
  • DUURZAAM je helpt mee aan een beter milieu
  • LEERZAAM je leert veilig fietsen in het verkeer
FTB-19-0127-Logo_Liggend-Het-fietsende-schoolkind_RGB

Evenwicht.
Mijn kind geeft bijna licht
en tovert trots op mijn gezicht

Ik fiets! Ik fiets!
Jij fietst mijn kind
De wereld ligt onder je pedalen
Je haren in de wind
Jij fietst mijn kind!

Magie – Naomi

Een Cornetto eten mag!

Behalve dat fietsen leuk, slim, gezond, duurzaam en leerzaam is, zijn er nog veel meer voordelen van het fietsen naar school. Wij geven hier een indicatie, maar probeer zelf maar eens te verzinnen welke voordelen er nog meer zijn, want die ontdek je wel als je op je trouwe stalen ros richting school rijdt!

  1. Een halfuur fietsen, wat voor de meeste kinderen zeer normaal is (2 keer een kwartier op een dag) zorgt ervoor dat je lichaam de calorieën van 1 groot Magnumijsje of Cornetto verbrandt!
  2. Door elke week minstens 1 keer vaker de fiets naar school te pakken, vergroot je je uithoudingsvermogen met bijna een kwart!
  3. De combinatie van buitenlucht en beweging doet de circulatie van het bloed toenemen en voert gifstoffen sneller af. Hierdoor zie je er beter uit en wordt je minder snel ziek!
  4. Als je 20 tot 30 minuten per dag fietst, kan je ’s avonds twee keer zo snel in slaap vallen. Goed voor de kids en fijn voor de ouders!
  5. Tot 3 uur na het fietsen functioneren je hersenen beter dan daarvoor. Zo word je van fietsen dus slimmer!