6262692087_77bd035190_b

Het Fietsende Schoolkind

Dit is de campagnepagina van 2018. Deze wordt spoedig ge-update met informatie uit 2019.

Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, is het in Nederland een goede gewoonte om je kind met de fiets naar school te sturen. Nederlanders mogen daar trotser op zijn! Met de campagne Het Fietsende Schoolkind vraagt de Fietsersbond aandacht voor deze groep bijzondere jonge fietsers.

Doe de belofte en breng je kinderen met de fiets naar school!

Ga vaker met de fiets naar school en win een tof fietsfeestje!

Doe de belofte!
fietsschool_docentworden_1691

Fietsende schoolkinderen leren beter

Fietsers denken helderder, zijn creatiever en kunnen zich beter concentreren.

Helaas zien we de laatste jaren veel problemen ontstaan bij de ‘achterbankgeneratie.’ Kinderen die met de auto naar school worden gebracht, hebben een verminderd waarnemingsvermogen, hun fysieke conditie is slecht, hun motoriek is niet goed ontwikkeld, en ze kunnen minder goed risico’s inschatten in het verkeer. De fietsvaardigheden van kinderen ontwikkelen zich sneller wanneer ze zo snel mogelijk zelf verkeerservaring opdoen. Zij kunnen dit volgens ons het beste leren door zelfstandig naar school te fietsen.

“Iedereen herinnert zich nog hoe hij of zij als kind begon te fietsen. Met vrienden ontdek je de wereld en op weg naar school haal je kattenkwaad uit”

De Fietsersbond wil ouders stimuleren hun kinderen regelmatig met de fiets naar school te brengen. Zo maken kinderen direct kennis met de Nederlandse verkeersveiligheid en blijven ze gezond door veel te bewegen.

“Jaarlijks leggen onze kinderen duizenden kilometers af op weg naar school, blootgesteld aan het verkeer. Zij zijn een voorbeeld voor hun ‘gemotoriseerde’ ouders.”

 

Verkeersgezonde Schoolomgeving

Veilige-schoolomgeving

Een verkeersgezonde schoolomgeving en veilige schoolroutes zijn voorwaarden om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan. Zaken die daarbij een belangrijke rol spelen zijn de snelheid van het autoverkeer, goede oversteken van gebiedsontsluitingswegen en vrij uitzicht voor kinderen tussen straat en stoep.

Welke onveilige situaties kom jij tegen op weg naar de school van je (klein)kinderen? Meld het ons!

Fietsen. Wat kan een kind wanneer?

Vanaf 4 jaar: Beginnen met fietsen. Omkijken of afleiding zorgt nog voor slingeren.

Vanaf 5 jaar: Meeste kinderen fietsen ‘los’. Ze snappen dat de weg bestaat uit stoep, fietspad en autogedeelte, en begrijpen het zebrapad, stoplicht en het idee van rechts houden.

Vanaf 9 jaar: Belangrijkste voorrangsregels en verkeersborden zijn bekend. Kind ziet een ‘eenvoudige’ gevaarlijke situatie aankomen (meisjes beter dan jongens).

Vanaf 10 jaar: Kind kan nu ook goed ‘uit ooghoeken’ opletten en is vaak groot genoeg om het verkeer te overzien.

Vanaf 11 jaar: Kind kan aandacht goed bij het verkeer houden.

Vanaf 12 jaar: Inzicht in complexere verkeerssituaties.

Vanaf 14 jaar: Volledige beheersing van balans en goed inzicht in gevaarlijke situaties.

 

 

Campagne-agenda

De komende periode kun je op onze website en Facebook veel informatie, tips en testen rondom Het Fietsende Schoolkind verwachten.

De splijtzwamfiets

Daarnaast zullen we aandacht besteden aan een aantal onderwerpen middels acties en evenementen. Wil je op de hoogte blijven meld je dan aan voor onze nieuwsbrief hieronder.

 

Houd mij op de hoogte!

Ontvang de laatste tips, testen en informatie rondom Het Fietsende Schoolkind.