Veilige Schoolroutes

Wij willen dat kinderen zo veel mogelijk op de fiets naar school gaan. Echter, veel ouders vinden het onveilig en zien veel beren op de weg. Met een veilige schoolroute is het makkelijker om zelf naar school te fietsen.

header_school
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

De Veilige Schoolroute is bedoeld om zekerheid te bieden dat kinderen met zo min mogelijk autoverkeer of drukke kruispunten in aanraking komen. Niet omdat ze er niet mee om kunnen gaan, maar om het meeste fietsplezier uit het fietsen naar school te halen.

De Veilige Schoolroute heeft voordelen voor de leerlingen, de ouders en de school:

  • Kinderen gaan vaker (alleen) op de fiets
  • Ouders hoeven zich minder zorgen te maken over overig verkeer op de weg
  • Kinderen hoeven minder rekening te houden met hun omgeving maar kunnen zich richten op het fietsen en al het plezier er om heen
  • Stimulans voor meer beweging van de kinderen
  • Door het fietsen naar school kunnen kinderen zich beter concentreren en beter leren

Om een veilige schoolroute aan te kunnen bieden dient deze getest te worden aan de hand van kenmerken. Om te bepalen welke routes er zijn om op school te komen, vullen alle kinderen van de school hun eigen route naar school in op een kaart en geven zij aan welke knelpunten ze tegenkomen op de weg naar school.

We vinden het belangrijk dat alle kinderen op de leeftijd van 8 jaar een eigen fiets hebben, en de kans krijgen om veilig en comfortabel te fietsen. Een veilige schoolroute draagt daar aan bij, en tenslotte ook aan het fietsgeluk in Nederland. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle kinderen die met de fiets naar school gaan, een veilige schoolroute (kunnen) fietsen.

pdf ⋅ 4 MB

Adviesrapport gemeente Groningen

Download

pdf ⋅ 4 MB

Adviesrapport gemeente Houten

Download

pdf ⋅ 2 MB

Infosheet Veilige Schoolroutes

Download