bakfiets_header

Veilige Schoolroutes

We willen dat kinderen zo veel mogelijk op de fiets naar school gaan. Echter, veel ouders vinden het onveilig en zien veel beren op de weg. Door voor kinderen een veilige schoolroute te creëren wordt het makkelijker om zelf naar school te fietsen.

De Veilige Schoolroute is bedoeld om zekerheid te bieden dat kinderen met zo min mogelijk autoverkeer of drukke kruispunten in aanraking komen. Niet omdat ze er niet mee om kunnen gaan, maar om het meeste fietsplezier uit het fietsen naar school te halen.

De Veilige Schoolroute heeft voordelen voor de leerlingen, de ouders en de school:
• Kinderen gaan vaker (alleen) op de fiets
• Ouders hoeven zich minder zorgen te maken over overig verkeer op de weg
• Kinderen hoeven minder rekening te houden met hun omgeving maar kunnen zich richten op het fietsen en al het plezier er om heen
• Stimulans voor meer beweging van de kinderen
• Door het fietsen naar school kunnen kinderen zich beter concentreren en beter leren

Om een veilige schoolroute aan te kunnen bieden dient deze getest te worden aan de hand van kenmerken. Dit kan gedaan worden door vrijwilligers van de Fietsersbond die ervaring hebben met de kenmerken uit de huidige routeplanner. Zodra een route is getest en aan eisen van een veilige schoolroute voldoet, wordt deze in routeplanner gezet. Om te bepalen welke routes er zijn om op school te komen, vullen alle kinderen van de school hun eigen route naar school in op een kaart.

We vinden het belangrijk dat alle kinderen op de leeftijd van 8 jaar een eigen fiets hebben, en de kans krijgen om veilig en comfortabel te fietsen. Een veilige schoolroute draagt daar aan bij, en tenslotte ook aan het fietsgeluk in Nederland. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle kinderen die met de fiets naar school gaan, een veilige schoolroute (kunnen) fietsen.

Voor meer informatie over de Fietsuitdaging kunt u contact opnemen met Arjen Klinkenberg via a.klinkenberg@fietsersbond.nl of bel naar 030-2918122.