fietsenmaker_header

Noordzeeroute LF1

Duinen, wuivend gras en een lonkende zee. De LF1, van Den Helder naar Sluis of andersom, is de mooiste route van Nederland, aldus een enquête van de Fietsersbond. Op de Noordzeeroute fiets je langs het strand en de zee, maar vooral door de duinen. Verdwalen is vrijwel onmogelijk. ‘Immer geradeaus’.

Corrie van Veggel (45) fietst met vriendinnen Eugenie en Viola de LF1 in etappes. ‘We dachten dat het misschien wel druk zou zijn, maar dat viel erg mee. We rijden op racefietsen, dus wat harder dan de anderen en het is vervelend als je er niet langs kan vanwege de drukte.Een hoogtepunt is de Hondsbossche zeewering bij Petten. Daar rij je een paar kilometer langs het water. De rest van de route rij je voornamelijk door de duinen, ook mooi, dat wel. Het is een en al natuur. We hebben brood bij ons en als we zin hebben, strijken we ergens neer om iets te drinken.’

Fietsers aan zee
Eugenie en Viola aan zee Beeld-auteur: Corrie van Veggel

René Dool heeft het stuk tussen Katwijk en Scheveningen gefietst: ‘Toegegeven, de LF1 zag ik vooraf als een slingerende asfaltstreep tussen duinheuvels. Zo kende ik de route van de uitstapjes met m’n hond, als ik de LF1 over moest steken om bij het strand te komen. Leuk voor even, maar op den duur veel van hetzelfde, leek me. Maar op een zonnige dag in mei blijkt de werkelijkheid heel anders: duinbossen, een aalscholverkolonie, prettige terrassen, talloze nachtegalen, vrolijke mensen, huppelende konijnen en de eerste koekoek. Ik ben om: de LF1 is zelfs op een kort stuk heel afwisselend.’

fietsers in duinen
Fietsers in de duinen Beeld-auteur: René Dool

Tom Frowijn (63) woont in ‘s Gravenzande en fietst regelmatig het stuk van Den Haag/Kijkduin tot aan de pont van Maassluis. Hij switcht tussen bordjes met groene (recreatief) en bordjes met rode letters (utilitair). De bordjes met groene letters leiden over een nieuw fietspad dat zo dichtbij mogelijk langs zee gaat. ‘Het oude fietspad loopt door de duinen tot vlak voor Hoek van Holland, maar je kunt na Kijkduin ook kiezen voor de alternatieve route, die met de groene letters. Na een bocht zie je het bordje LF1a van de oude route dat naar rechts wijst. Maar scherper naar rechts, richting zee, begint de nieuwe route, aangegeven door een bord met groene letters. Het aardige van dit stuk is het vrijwel voortdurende uitzicht op zee en strand.

Hooglanders in de duinen bij Heemskerk
Hooglanders in de duinen bij Heemskerk Beeld-auteur: Gerard de Roo

Meer lezen over de LF1:

Hoewel de LF 1 erg goed staat aangegeven, is het soms handig om nog een papieren gids te hebben. De Fietsvakantiewinkel verkoopt er bijvoorbeeld één.