
30 km/u als norm
Langzamer verkeer vermindert het aantal ongelukken en de ernst van ongelukken. 30 km/u maakt onze straten ook leefbaarder, duurzamer en prettiger. De Fietsersbond pleit voor 30 km/u als norm.
Een fietser die wordt aangereden door een auto met een snelheid van 30 km/u heeft een veel grotere overlevingskans dan bij een botsing met een auto die harder rijdt. Toch is 50 km/u nog steeds de norm in de bebouwde kom. De Fietsersbond pleit daarom voor 30 km/u als nieuwe standaard in dorpen en steden.
Dat betekent dat alle wegen waar het nu onveilig is voor fietsers en voetgangers een limiet van 30 km/u krijgen. Belangrijke rond- en toegangswegen voor automobilisten kunnen 50 km/u blijven, maar alleen als er veilige fietspaden en oversteekplaatsen zijn.
Om dit te bereiken, doen we onderzoek en verzamelen we handtekeningen in om de wet te veranderen. Daarnaast trainen we vrijwilligers, zodat zij lokale beleidsmakers en ambtenaren kunnen adviseren over het verlagen van de maximumsnelheid in hun gemeente. Zo maken we samen de straten veiliger en leefbaarder voor iedereen.
Waarom 30 km per uur?
- Veiligheid:
Een snelheidslimiet van 30 km/u is een van de meest effectieve maatregelen om fietsongevallen te voorkomen. Rijdt een auto 50 km/u, dan is het vaak te moeilijk om op tijd te stoppen en een ongeluk te voorkomen. De kans op een ernstig ongeval bij 50 km/u is 3,5 keer groter dan bij 30 km/u!
Bovendien maakt langzamer rijden het makkelijker om oogcontact te maken en biedt het meer tijd om te reageren en zo ongelukken te voorkomen. Onderzoeksinstituut SWOV berekende eerder dat het doorvoeren van 30 km/u op de helft van alle straten die nu nog 50 km/u hebben, minstens 100 verkeersdoden en 900 ernstige gewonden per jaar kan voorkomen. Dat is bijna 15% van alle dodelijke ongelukken in het verkeer per jaar! - Leefbaarheid:
In veel woonwijken geldt al een maximumsnelheid van 30 km/u. Dit is mede te danken aan de jarenlange inzet van de Fietsersbond. Maar in veel straten binnen de bebouwde kom mag nog steeds 50 km/u worden gereden. Dit zijn vaak ‘grijze wegen’: er wonen mensen, er zitten winkels, maar er is geen veilige plek voor fietsers en wandelaars.
Onderzoek van de GGD toont aan dat een lagere snelheid de gezondheid flink ten goede komt. Langzamer verkeer zorgt voor minder geluidsoverlast. De bewering dat 30 km/u meer fijnstof zou veroorzaken, wordt niet ondersteund door onderzoek. - Ruimte:
30km/u als norm zorgt voor meer ruimte voor iedereen. Nu worden autowegen vaak extra breed gemaakt, zodat auto’s ‘veilig hard’ kunnen rijden. Dit gaat ten koste van ruimte voor fietsers, voetgangers en een groene omgeving.
Met 30 km/u kunnen we straten anders inrichten. Er komt meer plek voor fietsers, voetgangers en andere weggebruikers. Bakfietsen en e-bikes kunnen dan ook tussen auto’s rijden als ze dat willen. De bestaande fietspaden blijven beschikbaar voor wie liever rustiger fietst.
Wat wil de Fietsersbond?
- Landelijk moet het uitgangspunt worden: 30 km/u als standaard, 50 km/u alleen waar het veilig kan. Daarvoor moet het Regelement voor Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) worden aangepast.
- Onveilige wegen moeten direct naar 30 km/u. Eventueel met extra tijdelijke maatregelen zoals drempels en markeringen. 50 km/u zonder vrijliggende fietspaden kan echt niet meer!
- Straten zo inrichten dat 30 km/u vanzelfsprekend wordt. Dit maakt de omgeving prettigere voor omwonenden, wandelaars en fietsers.
- Meer handhaving op snelheid, zodat het snelheidslimiet ook echt wordt nageleefd. Flitspalen op 30 km/u-wegen zijn nu al landelijk mogelijk.
Wil je ook meer straten met een maximumsnelheid van 30 km/u?
Help ons dan om van Nederland het allerbeste fietsland ter wereld te maken.
Wat draagt nog meer bij aan het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers?
-
Waarom goede infrastructuur belangrijk is
De dynamiek op het fietspad verandert. Dit vraagt om meer aandacht voor fietsveiligheid.
-
Waarom meer investeren in verkeershandhaving?
Hoe veilig de infrastructuur ook is, menselijk gedrag speelt altijd een belangrijke rol.
-
Onze top 10 van maatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren
Jaarlijks komen er meer dan 200 fietsers om in het verkeer. Tien punten waardoor het aantal dode en gewonde fietsers zal dalen.