header-duinen

Top 10 vakantiefietsroutes

Welke routes fietsen Nederlanders het liefst? We vroegen het de Fietsvakantiewinkel. De top 10 van meest verkochte routeboekjes.

1groeneweg europafietsers

1. Groene weg naar de Middellandse Zee – Europafietsers 22,50 euro

 

De Groene weg naar de Middellandse Zee loopt vanuit Limburg naar het zuiden van Frankrijk. Deel 1 gaat tot van Maastricht naar Marnay in Luxemburg. Eindbestemming: Valras-Plage of het toeristische Saintes-Marie-de-la-Mer.
De Ardennen worden als zwaar stuk gezien met veel steile hellingen, maar die zijn te omzeilen door een route via de Eifel te kiezen. Voor meer zware trajecten zijn alternatieven bedacht. Hoger dan 600 meter wordt het nergens.
Uiteraard met nuttige info over winkels, horeca en overnachtingsmogelijkheden: ‘Bij het fietsen door deze streek lijkt het of de campings zich aaneenrijgen, maar dat is geenszins het geval, want bijna alle caravans en stulpjes die je op de oevers ziet zijn van particulieren.’
Achter in het boekje vind je een uitgebreide lijst met overnachtingsmogelijkheden onderweg op volgorde van passeren.
Ervaringen van fietsers zijn te lezen op: europafietsers.nl/routes/groenweg/ervaringen.htm
‘Met name de Eifel, Jura en Provence waren erg mooi’
‘Ongelooflijk zoals u erin geslaagd bent om drukke autowegen te vermijden’

2zuiderzeeroute1

2. Zuiderzee-fietsroute – Nederland Fietsland 12,95 euro

De Zuiderzee-route bestaat uit de LF21, tussen Amsterdam en het Friese uiteinde van de Afsluitdijk, de LF22 tussen de Afsluitdijk en Kampen, en de LF23 tussen Kampen en Amsterdam. De tocht loopt langs de voormalige Zuiderzee. Dun boekje. Overnachtingsadressen staan op alfabetische volgorde van de naam van de camping of het hotel. Dat is minder handig dan op volgorde van doorkomst, zoals de meeste andere vakantiegidsjes doen. Je kunt voor 500 euro voor deze tocht ook een arrangement boeken waarbij je bagage van hotel naar hotel wordt vervoerd. Kijk op: www.zuiderzeeradweg.com voor meer informatie.

radweg 1

3. Europa Radweg R1 – Bikeline 14,90 euro

Duitstalig boekje met de route Arnhem-Berlijn. De R1 is een gedeelte van Boulogne naar Sint Petersburg. Zie ook: europafietsers.nl/web/eurovelo/R1/route.htm. Vrij vlakke, goed bewegwijzerde route. In Oost-Duitsland is het wegdek wat minder. Van de website van R1-fietsers Guus en Joke: ‘Wij hebben dit traject een beetje onderschat en we hebben meer moeten klimmen dan waar we rekening mee hadden gehouden. Achteraf hadden we beter kunnen uitgaan van een daggemiddelde van 70-80 in plaats van 80-95 km. Voor het vinden van onderdak hebben we veel gehad aan het Bikeline-gidsje.’

4sintjacobs sweermans

4. Sint Jacob-fietsroute deel 1 – Europafietsers 22,50 euro

Eerste deel van de tocht van Haarlem of Maastricht naar Santiago de Compostella. De tocht komt tot de plaats Tours in de Loire (F). De tocht naar Santiago de Compostella wordt door het gros van de pelgrims gewandeld, maar fietsen kan ook prima. Lees perfietsnaarsantiago.wordpress.com voor antwoorden op vragen over kosten. Er blijken ook al georganiseerde tochten met de e-bike die kant op te gaan. Kijk op: fital.nl.

5naarrome1

5. Onbegrensd fietsen naar Rome – Paul Benjaminse deel 1 19,50 euro

Deel 1 gaat van Maastricht naar Basel. ‘De uitgekozen wegen zijn autoluw en over een afstand van zeker zeventig kilometer rijdt men over wegen die in het geheel zijn afgesloten voor autoverkeer. De route begint in het Limburgse heuvellandschap. Vervolgens stijgt de route aan het eind van het Geuldal door de bossen van de Hoge Venen. Over het dak van België voert de route dan door het Duitstalige Oostkanton, om vervolgens af te dalen in het vriendelijke Ourdal.’

6praag1

6. Fietsen naar Praag – Europafietsers 22,50 euro

De route volgt de loop van rivieren. Hij begint in Nederland langs de Rijn en gaat dan vervolgens langs de Lippe, de Diemel, de Weser, de Werra en de Main tot het Fichtelgebergte. Langs de Kösseine bereik je dan na ruim 850 kilometer in Tsjechië het stadje Cheb aan de Ohre. Na Plzen volgen we nog het riviertje de Klabava en vlak bij Praag fiets je langs de Berounka en de Moldau.

7rhein

7. Rhein Radweg ‒ Bikeline 3 13,90 euro

Deze route loopt van Mainz naar Duisburg. Duitstalig ringbandboekje met zeer gedetailleerde fietskaarten. Daarnaast uitgebreide toeristische info en alle overnachtingsadressen met nauwkeurige prijsindicatie.

 

8elbe1

8. Elbe Radweg – Bikeline deel 1 13,90 euro

500 kilometer van Praag naar Maagdenburg. Duitstalig ringbandboekje met zeer gedetailleerde fietskaarten. Daarnaast uitgebreide toeristische info en alle overnachtingsadressen met nauwkeurige prijsindicatie.

9rondevnanl1

9. Ronde van Nederland – Nederland Fietsland 16,95 euro

1300 kilometer. De met LF-bordjes aangegeven Ronde van Nederland voert van de Noordzeekust tot de Achterhoek en van Groningse terpen tot Brabantse vennen. Karakteristieke dorpen en steden, duinen, dijken, bossen, polders, rivieren, heidegebieden, heuvels; met deze ronde zie je het allemaal.

 

10parijs1

10. Onbegrensd fietsen naar Parijs ‒ Paul Benjaminse 17,50 euro

490 Kilometer, waarvan meer dan 150 kilometer autovrije (fiets)paden, zoals van Hoegaarden tot Mariembourg over de RAVel2, van Aubel tot bijna aan Luik en door het dal van de Ourthe naar Hamoir. Ook in Frankrijk maakt deze route dankbaar gebruik van autovrije wegen en fietspaden, zoals door de bossen van Compiègne. Parijs rijd je volledig over een fietspad dat aan de oostrand van de metropool begint en je vrijwel tot aan de voet van de Bastille brengt.